Jedna od glavnih nuspojava konzumiranja previše konzervirane tunjevine

Za mnoge od nas, naše ostave su opskrbljene tunom iz konzerve. Jeftin je i dobar izvor proteina. Osim toga, ne zahtijeva kuhanje, čak ni tanjur - samo otvarač za konzerve i dvije kriške hljeba. Bingo! Imate ručak, međuobrok ili večeru!

Budući da je to tako zgodan izvor proteina, možda ćete otkriti da sada jedete puno tunjevine - možda tri, četiri, pet puta sedmično? Ovisno o tome koliko, a posebno kakvu konzerviranu tunu jedete, možda ćete dobiti previše, što potencijalno može rezultirati ribljim nuspojavama koje se zovu živa.

No, prije nego što odbacite ribu, pročitajte i provjerite ovih 6 načina na koje konzumiranje ribe može pomoći u mršavljenju.

Tunjevina iz konzerve sadrži živu, pa jedući previše može doći do trovanja živom.


Potrošnja okeanske ribe i školjaka čini više od 90% ljudske izloženosti živi u Sjedinjenim Državama, a tuna ubrana u Tihom okeanu čini 40% ove ukupne izloženosti, prema studiji u Environmental Health Perspectives.

Živa u zraku iz proizvodnje električne energije na ugalj i drugih industrijskih aktivnosti čovjeka taloži se u jezerima, rijekama i okeanima gdje ga konzumira morski svijet.

No, živa u oceanima također je proizvod organskog razgradnje ugljika u prirodi, prema naučnicima koji izvještavaju u časopisu Global Biological Cycles. Kad živa uđe u vodu, u svakom slučaju, mikroorganizmi je pretvaraju u visoko toksičan oblik zvan metilživa koji se nakuplja u mesu ribe koju jedemo.

Metil živa se akumulira u većim grabežljivcima, zbog čega je veća riba poput tune riskantnija za jesti od, recimo, srdela. (Povezano: Najbolja riba za jelo, prema riječima dijetetičara.)

Kako je moguće unijeti visoke količine metil žive u tijelo.
"Sve ribe imaju određenu razinu žive, ali ta razina varira; konzervirana tuna ima relativno visoke razine žive pa bi njezina konzumacija mogla postati štetna za više od tri obroka tjedno", kaže Andrea Paul, dr. Med., Medicinski savjetnik kompanije Illuminate Labs .

Gotovo svi imaju malu količinu metil žive u krvi koja je ispod nivoa koji može izazvati zdravstvene učinke, prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

No, metil živa je snažan neurotoksin, pa konzumiranje previše ribe može dovesti do trovanja živom. Simptomi uključuju svrbež ili osjećaj igle u nožnim prstima i vrhovima prstiju, slabost mišića, koordinaciju, oštećenje govora i sluha te smanjeni periferni vid. Visok nivo žive kod trudnica može dovesti do poremećaja centralnog nervnog sistema kod njihovih beba.

Kako ostati siguran.
Uprava za hranu i lijekove i Agencija za zaštitu okoliša preporučuju ženama i djeci (starijoj od 10 godina) da jedu dvije do tri porcije (8 do 12 unci) različite ribe i školjki jer su plodovi mora odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koji su neophodni za zdrav razvoj mozga.

Obje agencije preporučuju odabir morskih plodova s ​​niskom živom i stvorile su tablicu savjeta koja pokazuje koliko često jesti 60 različitih vrsta riba, označavajući ih kao "najbolji izbor" (jedite 2 do 3 puta tjedno), "dobar izbor" (pojedite 1 porciju sedmično) ili "izbore koje treba izbjegavati" (isticanje ribe koja sadrži najviše nivoa žive).

Popularna konzervirana bijela (albacore) tuna nalazi se na listi od 4 unce za posluživanje sedmično jer je to veća riba koja sadrži veće količine žive od ribe na listi "najboljih izbora". "Laka" tuna iz konzerve (uglavnom tuna skipjack) zauzima mjesto na listi "najboljih izbora" jer se radi o manjoj ribi koja obično ima manje žive.

Ali organizacija za zaštitu zdravlja životne sredine pod nazivom Radna grupa za zaštitu okoliša kaže da vladine smjernice žene mogu dovesti u rizik. U jednoj nacionalnoj studiji, EWG je angažirala 254 žene u reproduktivnoj dobi iz cijele zemlje koje su prijavile da jedu onoliko ili više ribe koliko sugerira vlada.

Istraživači su testirali uzorke njihove kose jer se tamo nakuplja živa i odražava nivo žive u tijelu. Gotovo 30% ispitanih žena imalo je preko sigurne granice žive prema EPA -i, a gotovo 60% imalo je više žive od strože granice koju su utvrdile dvije evropske institucije. EWG vjeruje da je uključivanje svježe tune iz konzerve u kategoriju "najbolji izbor" "sa nižom razinom žive" pogrešno jer je skipjack "značajan izvor žive u ženskoj prehrani", kaže se.

Na osnovu upitnika o hrani, tuna je doprinijela gotovo 40% žive koju su unijeli sudionici u studiji projekta Mercury Policy Project, kaže EWG.

Ako želite smanjiti količinu konzervirane tune, probajte losos, ribu sa malo žive na FDA-inoj listi "najboljih izbora". A evo i ukusnog recepta za taco zdjelu od ribe lososa. Uživajte!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori