Na Mount Everestu potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom

Na Mount Everestu potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom
Foto: Ilustracija/AA

Vlasti u Nepalu su zbog koronavirusa zatvorile Mount Everest i u prošloj sezoni nisu bile dozvoljene ekspedicije na najviši svjetski vrh

Nekoliko sedmica nakon što je službeno otvorena sezona uspona na Mount Everest, na najvišem svjetskom vrhu potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Norvežanin Erlend Ness prvi je planinar pozitivan na COVID-19, koji je osam noći proveo u izolaziji u bolnici. Mediji prenose da je pozitivan i jedan lokalni stanovnik iz naroda Šerpa koji je na ekspediciji bio s njim.

Ness nije siguran kako se zarazio, ali je istakao kako se to moglo desiti u jednoj od lokalnih "čajdžinica" u dolini Khumbu.

Za BBC je izjavio kako je mogao više učiniti da se zaštiti, poput pranja ruku i cjelodnevnog nošenja maske.

"Malo je ljudi nosilo maske u pohodu na Everest", kazao je Norvežanin, koji se šest dana osjećao loše na planini, nakon čega je 15. aprila evakuisan helikopterom.

Pojava virusa mogla bi zadati veliki udarac ekonomiji Nepala, koja se uglavnom oslanja na prihode ostvarene ekspedicijama na Everest.

Vlasti u Nepalu su zbog koronavirusa zatvorile Mount Everest i u prošloj sezoni nisu bile dozvoljene ekspedicije na najpoznatiju svjetsku planinu.

Svi koji ove godine krenu na put u Nepal, moraju priložiti negativan test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 72 sata.

Izvor: aa.com.tr

Pročitaj više: U Sarajevu 65 novozaraženih, od koronavirusa preminulo devet pacijenata

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori