Na molekularnom nivou kozje mlijeko slično ljudskom

Kozje mlijeko se zbog brojnih ljekovitih svojstava svrstava u najzdravije namirnice na svijetu. Kozje mlijeko – neprocjenjivi lijek iz prirode

Godinama se, osim u ishrani, koristi kao lijek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća…Istraživanja su pokazala da se ovo mlijeko lakše vari od kravljeg i da ima nizak nivo alergena.

Istraživanje objavljeno u časopisu “International Journal of Food Science Nutrition” pokazalo je da je na molekularnom nivou kozje mlijeko slično ljudskom. U tradicionalnoj medicini koristi se za liječenje hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca.

Kozje mlijeko je prepuno kalcijuma i fosfora, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinka i selena, snažnim antioksidansima koji održavaju imuni sistem.

Brojni naučnici preporučuju kozje mlijeko ljudima koji pate od anemije izazvane nedostatkom željeza.

Ovo mlijeko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, žečljeza, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama od kravljeg mlijeka. Takođe, sadrži oko 40 odsto manje citrata u odnosu na kravlje mlijeko.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato silicijumom, mineralom koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih važnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Pošto sadrži manje laktoze, lakše se vari od kravljeg mlijeka.

Surutka, kozji sir i jogurt najmoćnija su prirodna sredstva koja jačaju imunitet. Značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rad digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, kao i za poboljšanje rada bubrega.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitajte više: Da li mlijeko zaista uzrokuje akne?

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti