Na današnji dan 29. marta 1751. umro je Thomas Coram, osnivač prve ustanove za napuštenu djecu

Kapetan Thomas Coram nije imao vlastite djece, no uspio je pružiti dom hiljadama djece koja su bila prepuštena ulici Londona i drugih gradova.
29. marta 1751. Thomas Coram – upornošću do osnivanja prve ustanove za napuštenu djecu

Kapetan Thomas Coram nije imao vlastite djece, no uspio je pružiti dom, u obliku ustanove, hiljadama djece koja su bila prepuštena ulici Londona i drugih gradova. 

Na današnji dan 1751. umro je Thomas Coram, jedan od osnivača ustanove za napuštenu djecu.

Thomas Coram izgubio je majku kao trogodišnjak, a otac mu je bio moreplovac. I sam prolazeći teško djetinjstvo uspio je doseći titulu brodskog kapetana i uglednog člana društva.

Oženio se s Eunice Waite no nisu imali djece. Ne može se sa sigurnošću reći što ga je tačno potaklo, no putujući svakodnevno u London (živio je nekih 6 kilometara od Londona) počeo je primjećivati da na londonskim ulicama ima mnogo nezbrinute djece, koja žive kao beskućnici.

Odlučio im je pomoći. 17 godina je promovirao ideju o ustanovi koja će se brinuti za djecu u potrebi dajući im hranu, krevet, školovanje… Tražio je podršku u društvu (ponajprije od gospođa), te je uspio ishoditi od kralja Georga II. dozvolu za osnivanje „Foundling Hospital” 1739. godine.

Potrebno je primijetiti da je u to vrijeme riječ „Hospital” imala šire značenje nego današnja bolnica. Naime značila je i ubožnicu, odnosno mjesto koje pruža neku vrstu gostoprimstva ljudima u nevolji.

Coramova „Foundling Hospital” otvorila je vrata 1741. godine u Hatton Gardenu. Sljedeće godine kupljeno je zemljište te je izgradnja nove zgrade započela iste godine, a bila je dovršena 1745. godine. Ustanova je bila novost te je imala velik odjek u društvu – godišnje su primali do 4 000 djece. 

Izvor: narod.hr

Pročitaj više: Soba smrti: Djeca umirala roditelji plakali

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori