Na četiri farme tovne peradi u Kantonu Sarajevo potvrđeno prisustvo salmonele

Na četiri farme tovne peradi u Kantonu Sarajevo potvrđeno prisustvo salmonele
Foto: FOKUS.BA

Službenim uzorkovanjem i laboratorijsko-dijagnostičkim ispitivanjem obuhvaćeno je i šest sarajevskih farmi koka nosilja. Gdje su dobijeni zadovoljavajući rezultati ispitivanja na salmonelu od javnozdravstvenog značaja.

U posljednja dva mjeseca veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, u cilju otkrivanja salmonele od značaja za javno zdravlje, obavili su monitoring na devet peradarskih farmi na području Kantona Sarajevo.

U sklopu uzorkovanja i laboratorijsko-dijagnostičkog ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, potvrđeno je prisustvo Salmonele enteritidis. I to na četiri farme koje su u cilju sprječavanja opasnosti po javno zdravlje usvojile mjeru sanitarnog klanja od ukupno 56.280 tovljenika. Za 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu, saopćeno je iz KUIP KS.

Osim toga, na kontrolisanim farmama, pod nadzorom kantonalnih veterinarskih inspektora, uspješno su implementirane i pooštrene mjere biosigurnosti. Odnosno pojačano pranje, čišćenje, dezinfekcija, kao i njega tepiha, uz kontrolna laboratorijska ispitivanja.

Kako je postotak nezadovoljavajućih rezultata relativno značajan u odnosu na 2020. godinu. Kako bi se osigurala zdrava hrana za javnu potrošnju, nastavljeno je praćenje salmonele uzimanjem 430 uzoraka u srodnim djelatnostima. Odnosno proizvodnji, preradi, preradi, distribuciji i maloprodaji mesa peradi i konzumnih jaja u KS, gdje nisu otkrivene patogene bakterije.

Službenim uzorkovanjem i laboratorijsko-dijagnostičkim ispitivanjem obuhvaćeno je i šest sarajevskih farmi koka nosilja. Gdje su dobijeni zadovoljavajući rezultati ispitivanja na salmonelu od značaja za javno zdravlje.

Iz tog razloga, KUIP KS upozorava sve subjekte u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, prerade i distribucije hrane, na potrebu provođenja općih i posebnih mjera higijene hrane po principima HACCP sistema, kao i samopomoći, kontrolu salmonele u hrani koju stavljaju na tržište.

Potrošačima sugeriraju da je prilikom pripreme i upotrebe hrane potrebno održavati visok nivo kulture ishrane i higijene. Uključujući adekvatnu termičku obradu namirnica prije konzumiranja. Posebno piletine i jaja, uz preporuku da se pridržavaju uputa proizvođača na deklaracijama.

Veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS u vrijeme krize uzrokovane širenjem korona virusa uspješno provodi službene kontrole i kontrole u svim fazama poslovanja hrane životinjskog porijekla, od njive do trpeze. Uz podršku nadležnih organa za poslove veterine, a prije svega Ministarstva privrede KS, ove aktivnosti će biti nastavljene i u narednom periodu, u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.

– Napominjemo i da je prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, salmonela najčešće izoliran uzročnik trovanja hranom u FBiH, kao i u zemljama regiona i EU – navodi se u saopćenju KUIP-a KS.

Pratit enas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori