Biden uputio čestitku povodom ramazana: Muslimani igrali vodeću ulogu u razvoju vakcine

Nastavit ću štiti ljudska prava

Američki predsjedbnik čestitao ramazan
Foto: aa.com.tr

Nastavit ću štiti ljudska prava, uključujući Ujgure u Kini, arakanske muslimane u Mijanmaru, kao i sve muslimanske zajednice širom svijeta, piše u ramazanskoj poruci američkog predsjednika Joea Bidena

Američki predsjednik Joe Biden uputio je čestitku muslimanima povodom nastupanja mjeseca ramazana. Kazao je kako su muslimani dali veliki doprinos Americi te poručio kako će nastaviti štititi prava svih muslimanskih zajednica u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je uputio pisanu poruku povodom ramazana, odabranog muslimanskog mjeseca.

"Moja supruga Jill i ja upućujemo iskrene čestitke i želje muslimanskim zajednicama u SAD-u i širom svijeta. Sretan ramazan", piše u poruci Bidena.

Ističući da je ova godina veoma teška zbog pandemije i da ljudi nisu u stanju okupiti se na zajedničkim iftarima kako bi obilježili ovaj mjesec, Biden je poručio kako muslimani s novim nadama ulaze u mjesec ramazan.

Naglašavajući da su muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dali veliki doprinos i obogatili zemlju od njenog osnivanja do današnjih dana, Biden je rekao da su "muslimani vodili našu borbu protiv COVID-19, igrajući vodeću ulogu u razvoju vakcine i kao zdravstveni radnici na prvoj linije borbe."

Podsjetio je takođoer kako su muslimani danas i dalje meta zlostavljanja, fanatizma i zločina iz mržnje.

"Ovakve predrasude i napadi su pogrešni. Oni nisu prihvatljivi i trebaju prestati. Niko u Americi ne bi smio živjeti svoju vjeru u strahu", naveo je Biden.

Istakao je i kako je ponosan što je prvog dana svog mandata okončao zabranu putovanja za neke muslimanske zemlje.

"Nastavit ću štititi ljudska prava, uključujući Ujgure u Kini, arakanske muslimane u Mijanmaru, kao i sve muslimanske zajednice širom svijeta", naveo je.

Biden je u poruci naveo da su pred muslimanima dani ispunjeni nadom, te je citirao odlomak iz Kur'ana, u kojem se kaže: "Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje!"

Na kraju je poručio kako će zbog okolnosti pandemije ovogodišnja bajramska svečanost u Bijeloj kući biti upriličena u virtuelnom okruženju, no dodao je kako zajedno sa suprugom Jill s nestrpljenjem očekuje sljedeću godinu kada će tradicionalna bajramska proslava biti organizovana uz okupljanje gostiju.

Izvor: aa.com.tr

Pročitaj više: Biden se ne namjerava sastati s predsjednikom Sjeverne Koreje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori