Musaka od povrća i sira, lagano ljetno jelo

Musaka
Foto: Thinkstock

Musaka je vrlo popularno, izdašno jelo. Klasična musaka, ona pripremljena isljučivo od krumpira i mljevenog mesa, ima svojih čari i poklonika. Međutim posebno praktično jelo i omiljeno ljeti, je musaka od povrća. Najčešće sse priprema od tikvica i patlidžana.

Donosimo vam jedan takav recept.

Sastojci:

Priprema

Plavi patlidžan i tikvice operite, odstranite im drške i zajedno sa korom narežite na krugove ili tanje uzdužne komade, posolite u posudi i ostavite sat vremena da malo otpusti tečnost. Paradajz isjecite na krugove.

Tepsiju podmažite, pa redajte prvo plavi patlidžan, prelijte uljem, onda paradajz, preko tikvice, pa prekrite kriškama sira. Ponovite dok ima povrća i završite tikvicama koje prelijete preostalim uljem.

Prekrjite folijom i stavite u rernu da se peče.

Pred kraj pečenja sklonite foliju i prelijte umućenim jajima i izmrvljenim preostalim sirom. Vratite u rernu još malo da se zapeče.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori