Muriz Memić: Sanela Hasanbegović je prešutjela da je Alisa prepoznala jednog od napadača

Suđenje Zijadu Mutapu

Dvoje svjedoka saslušano na suđenju Zijadu Mutapu i ostalima

U nastavku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima u slučaju "Dženan Memić" danas su u Sudu BiH saslušani Šećo Smajlović i Sanela Hasanbegović, pripadnica MUP-a Kantona Sarajevo.

Svjedok Šećo Smajlović je bio noćni čuvar u hotelu "Casa Grande" u Velikoj aleji u vrijeme događaja, 8. februara 2016. godine. On je kazao da je vidio prvo rotacije, policiju, a potom Hitnu, koja je prvo nekoga na nosilima odvezla, a potom je drugo vozilo Hitne pomoći odvezlo i drugu osobu, kojoj je bila zavezana glava. On ništa drugo nije ni čuo ni vidio, a tek nakon nekoliko dana došla su mu kući dvojica muškaraca u civilu kojima je isto ispričao.

Više pitanja kako državnih tužilaca tako i branilaca optuženih bilo je za policajku Sanelu Hasanbegović, koja je u vrijeme događaja radila u Odjelu za krvne i seksualne delikte MUP-a Kantona Sarajevo. Ona je detaljno ispričala o tome da je tužilac Meris Ćato dva dana nakon događaja zatražio da se njihov odjel uključi u istragu jer nije bio siguran u način na koji se događaj odigrao. Nakon što je Dženan Memić podlegao povredama, došao je pismeni zahtjev da se Odjel uključi u istragu jer se može eventualno raditi o krivičnom djelu ubistvo te su oni postupali kao da je riječ o ubistvu.

Rađen novi izvještaj bez novih dokaza

Svjedokinja Hasanbegović je, također, kazala da je inspektorica Olga Vukša pozvala Hasana Dupovca, tadašnjeg šefa saobraćajnih istraga, da ide s njima u prosekturu, gdje je rađena obdukcija tijela nastradalog Dženana. Svjedokinja je kazala da je Olga Vukša bila na obdukciji, a da su njen kolega Edin Grabovica, Hasan Dupovac i ona bili ispred. Također je potvrdila da je od njih zatražena baterija te da je Dupovac otišao do svog vozila i donio bateriju koju je unio u prosekturu, odakle je izašao za minutu.

Hasanbegović je kazala da je Vukša rekla da se radilo o udaru tupim, tvrdim predmetom po glavi, a spominjala se šipka. Svjedokinja je  ispričala i da su istraživali i bivšeg Alisinog momka Mirzu Ploskića te njegove prijatelje, ali da su preko jednog čovjeka saznali da on kritične noći nije bio u posjedu zelenog Renaulta Clio.

Svjedokinja je kazala da je Alisa Mutap tada izjavila isto, da su se kretali desnom stranom u Velikoj aleji, da se Dženan nagnuo da joj nešto kaže i da misli da ih nije udario auto, jer je nju nekada udario auto te joj je spala obuća, a ovoga puta se to nije desilo.

Nakon razgovora sa svjedocima došli su do Jasmina Seferovića, koji je vlasnik zelenog kombija, a koji je vozio njegov otac Ljubo Seferović.

Došlo je do hapšenja Jasmina, Ljube i Bekrije Seferovića, protiv kojih je podnesen izvještaj za ubistvo. Nakon mjesec njihov šef Odjela Nurija Mehić im je kazao da je prihvaćena žalba i da ih, kad se Seferovići otpuste iz pritvora, ponovo uhapse.

Nakon toga je išao izvještaj koji je rađen u njihovom odjelu, a u kojem je, bez ikakvih novih dokaza, djelo prekvalificirano iz ubistva i u teško djelo iz sigurnosti saobraćaja. Hasanbegović je kazala da su izvještaj kucale Olga Vukša i ona, a da im je u tome pomagao i diktirao im Hasan Dupovac. Svjedokinja je kazala da joj je zbog toga bilo neugodno i da pravilnikom nije propisano takvo postupanje, ali da je Dupovcu zahvalna na pomoći jer ona ne bi znala sama napisati budući da se radilo o djelu iz oblasti saobraćaja.

Hasan Dupovac sastavio izvještaj

Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića, nakon pretresa, kazao je da mu je drago što u Sudu BiH više nije Dalida Burzić te je komentirao svjedočenje Sanele Hasanbegović.

- Drago mi je što smo danas bili Sudu BiH, gdje više nema Dalide Burzić, ona je suspendirana, to je veliki uspjeh. Očekujem njeno hapšenje. Što se tiče Sanale Hasanbegović, to je jedna lažljivica otpočetka iz MUP-a Kantona Sarajevo. Kompletan taj Odjel za krvne i seksualne delikte je lagao otpočetka. Zato sada idu nove istrage protiv šefova tih odjela, a Sanela Hasanbegović je bila dosta neiskrena, dosta toga je prešutjela - kazao je na početku Memić i dodao:

- Ifet je to davno rekao, da su bez ijednog novog dokaza oni napravili novi izvještaj. Prvi izvještaj je bio za ubistvo, sudija za prethodni postupak je vidio da to Ljubo nije uradio i zato je žalba uvažena. Međutim, oni pišu novi izvještaj za saobraćajnu nesreću i vidimo na rekonstrukciji kako navode Ljubu da pokaže lice mjesta. On nije znao pokazati lice mjesta. Pisat će se o ovome, kako bez ijednog novog dokaza idu u novu kvalifikaciju djela, a vidjeli ste i šta je Hasan Dupovac radio i da je dolazio i da je on sastavio taj izvještaj. Sve se razotkrilo, ali vidite ove borbe šest i po godina. Saneli Hasanbegović nikad neću halaliti, nikad joj neću oprostiti. Danas mi je čudno što je niko nije pitao o službenoj zabilješki koju je ona napravila da je Alisa prepoznala jednog od napadača, to je prešutjela i Sanela - rekao je Memić.

Dodao je da ga čudi da i Tužilaštvo nije pitalo svjedokinju koga je Alisa prepoznala kao napadača, jer je njen otac, kako kaže Memić, dva dana zvao i govorio da je Alisa prepoznala jednog napadača.

Srednje slovo „A“ na tablici kombija koji se vidi na snimku

- Druga stvar, Nina Kisić, advokatica, ne treba ja da je učim šta je poligraf. Prvo, poligraf ne priznaje Sud, a drugo je moje tumačenje. Poligraf je mašina, a na kraju čovjek piše izvještaj. Da pojasnim, za Ljubu Seferovića je na poligrafu bilo da je sigurni izvršilac. Tri presude su rekle da se to uopće nije desilo. Mirza Ploskić, učesnik događaja, poznaje izvršioca, ko je to istražio, nikad niko. Znači poligraf je bezvezna stvar, napišu na kraju šta hoće. Znači, ne trebaju se držati poligrafa, jer ga Sud ne priznaje. Kako nisu istraživali onda Mirzu Ploskića ako je učesnik događaja i poznaje izvršioca?

Svjedokinja Sanela Hasanbegović je izjavila da je preuzela CD videonadzora s Kuvajtske ambasade i da nije tada bilo sudske naredbe za izuzimanje.

- Preuzela ga je u „Sekuritsu“ od Vahidina Memića, bez naredbe. Ali kasnije, radom, oni su lijepo mogli doći do toga, jer smo im mi nudili snimak koji smo mi vještačili u Kanadi da je srednje slovo „A“ na tablici tog kombija koji se vidi na snimku.

Međutim, oni nisu htjeli i rekli su da se šalje ponovo na vještačenje. U optužnici je navedeno da je srednje slovo „E“, a na snimku se vidi da je slovo „A“. Kako nisu išli tim tragom, šta su radili? Znamo i opće je poznato da je to bila kriminalna organizacija 2016. godine u MUP-u Kantona Sarajevo s Džaferom Hrvatom, Nurijom Mehićem, Sakibom Kremom, Emirom Mehmedagićem i Sanelom Hasanbegović na čelu - rekao je Memić.

On je dodao da nema potrebe da se vještačenje obavljeno u Kanadi koristi za potrebe nove istrage za ubistvo Dženana Memića, jer je to završena stvar.

- Saobraćajne nesreće nije bilo. Jedino što se može koristiti da vide ko je to pokušavao namjestiti. Čuli smo to i bez ijednog novog dokaza oni su se upuštali u to. Ali opet vidimo da je Hasan tu bio, da je Hasan odgovoran, zato mu se sudi, i Alisi i Zijadu Mutapu. Ko hoće snimak, dat ću ga i objavit ću ga da se vidi slovo „A“. Znači, sve vrijeme su išli pogrešnim pravcem. Mi smo mislili da će nekad odustati i Dalida Burzić i Vahid Ćosić, ali oni su išli samo dublje. Oni se vjerovatno nisu nadali našem otporu, ali, evo, mi smo to dokazali. Mi smo ogolili Tužilaštvo KS i MUP Kantona Sarajevo. Ali, hvala Bogu, imaju novi ljudi koji hoće da rade. Hvala Bogu da se ovo privodi kraju jer čeka nas novi postupak. Vjerujte mi, narod će povraćati kada sazna pravu istinu - kazao je na kraju Muriz Memić.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)