Muriz Memić: Gledali su Dženana kako umire, gledali i nisu mu htjeli pomoći

suđenje ubicama

Muriz Memić: Neka se Gačanović obrati, šta je pričao dok je bio tužilac Kantona Sarajevo, da ovo nije saobraćajna nesreća, da je ovo namješteno

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Alisi Mutap-Ramić, njenom ocu Zijadu Mutapu, policajcima Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te recepcioneru hotela Kristal na Ilidži, Muameru Ožegoviću, koji su optuženi za prikrivanje i zataškavanje ubistva mladića Dženana Memića 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Medijima su se obratili, otac preminulog Dženana, Muriz Memić koji je kazao da je na osnovu mišljenja doktora Alisa Mutap bila svjesna i komunikativna. 

Namjerno obrisan

- Međutim, ti doktori i dalje šute. Pozivam sve građane BiH, svijeta da li se ikada, ikome od nas desilo da stane hitna da neko povrati i da se taj doktor na kraju ne sjeća je li povratila ili nije? Svjedočenje doktorice Šejle, neće da kaže da je Dženan dovezen u Klinički centar, da nije intubiran. To je možda presudilo Dženanu. Što to nije rekla? Emir Mehmedagić je policajac koji je došao kada je riječ o saobraćajnoj nesreći, da kaže "ajde plati kafe, riješili smo saobraćajnu nesreću". Ja da ovo nisam izjavio, prošla bi optužnica Dalide Burzić - rekao je Muriz.

Dodao je da je Vrhovni sud FBiH rekao da se nije desila saobraćajna nesreća.

- Obraćat ću se sve dok traje ovaj postupak. Njima to ne odgovara, evo neka se oni obrate. Treba javnost da zna šta se radi, sve dok traje ovaj postupak. Neka se Gačanović obrati, šta je pričao dok je bio tužilac Kantona Sarajevo, da ovo nije saobraćajna nesreća, da je ovo namješteno. Sada kao advokat priča drugačije. Neka se ne boje, neću stati. Mogli ste vidjeti, da Mirhan Bešlija, vještak glasno priča i rekao je da je namjerno obrisan snimak. Znamo da je namjerno obrisan. Zašto nije obrisan neki datum iz januara ili septembra, nego baš od 8. do 11. februara. Sve je lijepo pojasnio Mirhan Bešlija, svaka mu čast - kazao je Muriz.

Tvrdi da Bešlija, kako on kaže, nema oraha u džepovima i da se ne boji svjedočenja.

- Vidjeli ste kako se doktorica Šejla sjeća, kad su pozvani i kad su došli. Znamo da kroz ovaj postupak kako je kasno javljeno. Gledali su Dženana kako umire. Gledali i nisu mu htjeli pomoći. Jeste kasno dovezen, ali je i kasno javljeno. Dokumentaciju posjedujemo da na licu mjesta nije intubiran Dženan. Tokom transporta do Kliničkog centra nije intubiran – rekao je Memić.

Kriminalna strana

Advokat Ifet Feraget pomenuo je da oštećeni nije stranka u postupku.

- Da su Memić ili Dragičević u pravnom postupku, onda bih ja imao predlagati svjedoke, ispitivati vještake, pa i danas ove detalje, policajce. Što se tiče zabrane, nema ni govora, čak i u istrazi, a kamoli na glavnom pretresu mora biti prisutan. Oko javnosti, podrazumijeva da se saopće detalji u kojem pravcu ide istraga, šta se istražuje u čemu je problem, dakle, javnost mora znati. Ovo suđenje je javno - rekao je Feraget.

Istakao je da bi volio da rasprave pitanja na kvorumu, gdje bi bile sudije BiH i predstavnici advokatske komore, ali i predstavnici medija. Misli da je nedopustivo zabraniti oštećenom da iznosi bilo kakve komentare u javnosti, uz dužno poštovanje sudiji Branku Periću.

- Ja sam ta druga strana. Ja znam da je provedena kriminalna strana od početka. Pitali ste za hitnu pomoć. Hitna pomoć je obaviještena u 22:37 sati. Šef smjene je pozvao hitnu pomoć i kako mu je javljeno sa terena, rekao je da je djevojka povrijeđena. Tek deset minuta kasnije, ponovo zove šef smjene i saopćava da je tu i povrijeđeni mladić. Za cijelo to vrijeme i velikih deset minuta, Dženan leži u krvi. Ne utičem na iskaze svjedoka, ali imam pravo da se osvrnem na onom e što se desilo u sudnici. Snimci su namjerno brisani. To je šokantno, Dalila Burzić je imala taj nalaz. Moja je prognoza da će građani pomoći, ne samo porodicama Memić i Dragičević već svima koji imaju problem. U Tužilaštvu KS i Okružnom tužilaštvu Banja Luka sjede kriminalci – zaključio je Feraget.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori