Može li jogurt pospješiti mršavljenje?

Zdravlje

Vrijeme je da jogurt postane svakodnevni dio vaše prehrane. Novo istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition, otkriva da jogurt može pospješiti mršavljenje

Jogurt sadrži probiotike, dobre bakterije koje promiču zdravlje probavnog sustava i smanjuju razinu loših bakterija. Brojna istraživanja su pokazala da jogurt može pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu, pospješiti osjetljivost tijela na inzulin i smanjiti razinu kortizola. Sve su to prednosti koje pomažu u prevenciji nakupljanja masti na području trbuha.

U istraživanju je sudjelovalo 75 osoba, koje pate od pretilosti. Sudionici su trebali u razdoblju od 8 sedmica pratiti različiti tip prehrane. Uzimati obični jogurt i pratiti niskokalorijski tip prehrane, uzimati jogurt obogaćen probioticima i pratiti niskokalorijski tip prehrane i uzimati jogurt obogaćen probioticima i jesti normalno.

Na kraju razdoblja istraživanja, znanstvenici su najznačajnije mršavljenje primijetili kod sudionika koji su uzimali jogurt obogaćen probioticima i pratili niskokalorijski tip prehrane. Imali su značajno manji indeks tjelesne mase i smanjen postotak masnog tkiva.

No, iako je istraživanje otkrilo da postoji povezanost između uzimanja probiotika i mršavljenja, nema dovoljno dobrih dokaza da bi se ta tvrdnja potvrdila. No, uistinu nema razloga da ne konzumirate jogurt svakodnevno, osim ako patite od intolerancije na laktozu.

Pročitajte više: Koristi brusnice za zdravlje urinarnog trakta

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori