Mozart kugle ipak ne idu u bankrot: U posljednji čas pojavio se kupac

Mozart

Mozart kugle ipak ne idu u bankrot: U posljednji čas pojavio se kupac
Foto: akter.ba

Proizvođač originalnih Mozart kugli, kompanija “Salcburg Ssokolade” (Salzburg Sćokolade), koja je prijavila nesolventnost, biće spašen, pošto je firma “Hajdi Ssokola”(Heidi Chocolat), odlučila da je kupi.

Dvije sedmice nakon što je proizvođač Mozart kugli prijavio stečaj zbog smanjenja prihoda usljed pandemije korona virusa, porodica Harmer, vlasnik “Salcburg Šokolade” predala je svoj udio novom investitoru.

Novi vlasnik sada mora izraditi plan sanacije, koji će morati sadržati mjere racionalizacije, ali se u kompaniji nadaju da će to proći bez smanjenja zaposlenih, kojih trenutno ima 130.

Likvidnost firme je osigurana dobijenim kreditom.

Još preostaje da američki koncern “Mondelez”, koji ima pravo na marku “Prave salcburške Mocartkugle”, a za koji je austrijska firma proizvodila, da svoj pristanak.

Pandemija je teško pogodila proizvođača Mozart kugli, i to se odrazilo na bilans u kojem se bilježilo zaduženje od oko 27 miliona eura.

Inače “Hajdi Ssokola” je već jednom spasila jednog austrijskog proizvođača slatkiša, kompaniju “Nimec” (Niemetz), koja proizvodi u Austriji poznate “Ssvedenbomben” (Sćwedenbomben). (biznisinfo.ba)

Podsjetimo:

PROIZVOĐAČ najpopularnijih austrijskih slatkiša proglasio je bankrot, piše Die Presse. Salzburg Schokolade, sa sjedištem u Grödigu, zatražio je otvaranje stečajnog postupka, što je na Regionalnom sudu u Salzburgu i odobreno.

Kao uzrok bankrota navode pandemiju koronavirusa, koja je drastično smanjila broj turista u Austriji, a time i prodaju Mozart kugli. Također, navodi se da su dodatne probleme stvorili međunarodna distribucija, rast troškova i otkazivanje većine evenata i festivala u zadnje dvije godine.

Pročitajte više: Od imperije do bankrota: Njih dvoje su osnovali kompaniju za analizu izmeta, sad su u bjekstvu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori