Od imperije do bankrota: Njih dvoje su osnovali kompaniju za analizu izmeta, sad su u bjekstvu

Džesika Ričman i Zaharija Apte, osnivači kompanije za analizu izmeta uBiom, ići će na kalifornijski sud, pod optužbom za prevaru.

Njih dvoje su optuženi da su, prilikom napora da uBiom pretvore u dominantnu kompaniju u sektoru medicinskih analiza, oštetili investitore za šezdeset milona američkih dolara.

Za sada se, kako piše Volstrit žurnal, vode kao bjegunci.

Od naučnog projekta do zvezde startapa

Za Džesiku i Zaharija se moglo reći da su ostvarili američki san.

Naučni projekat, koji je za cilj imao da omogući brzu i preciznu analizu tvrde stolice pacijenata, privukao je ubrzo interesovanje investitora, koji su obezbedili kapital od 105 miliona američkih dolara.

Firma se vrlo brzo razvijala i uskoro je njena vrijednost porasla na oko 600 miliona dolara.

Doktori su slali svoje pacijente da analizu rade u uBiomu a kompanija je razvila saradnju sa više privatnih zdravstvenih osiguranja.

Sve se činilo savršenim. Par se 2019. godine i vjenčao. Međutim, 2019. su krenuli i prvi problemi.

Složena mreža prevare

FBI agenti su upali u kompaniju u aprilu 2019. i uBiom se našao pod intezivnom istragom federalnih agenata zbog optužbi za prevaru i do juna iste godine većina članova upravnog odbora kompanije, uključujući i najviše rukovodstvo su se našli u bjekstvu, piše Biznis insajder.

U oktobru, kompanija je proglasila bankrot.

Ispostavilo se da iza uBioma stoji složena mreža prevara. Cilj je bio uzeti novac od osiguranja, po svaku cjenu.

uBiom je napravio virtuelni portal koji je povezivao pacijente sa doktorima. Doktori su pacijentima savjetovali da uradi dva testa - i to upravo u uBiomu. Takođe, često su od pacijenata tražili da ponovo urade testove kod njih a često su knjižili i stare testove kao testove urađene kod uBioma, falsifikujući potpise ljekara i naplaćujući to od osiguranja.

Za tužioce je to dokaz čiste prevare.

Međutim, tužilac se nije zaustavio samo na tome.

Piramidalna šema

Ričmanova i Apte su optuženi i da su prevarili investitore i od njih uzeli 60 miliona dolara, prethodno im dajući lažne finansijske izveštaje, koji su prikazivali stanje finansija kompanije mnogo boljim nego što je ono realno bilo - stvarajući jednu vrstu piramidalne šeme, u kojoj bi uzimali novac od jednih investitora da bi namirili finansijske potrebe kompanije i drugih investiora.

Takođe, optuženi su da su prevarili i zdravstveno osiguranje, kao i za udruživanje radi prevare. Čak 18 privatnih osiguranja, koja su oštećena, udružila su se i još prije istrage poslala pitanja uBiomu, ali rukovodstvo kompanije je to zataškalo.

Takođe, vrednost njihove tehnologije kao i naučni metodi, dovedeni su u pitanje. Iako su se predstavljali kao naučnici i osnivači novog startapa, cijela firma bila je izgrađena prije na ubjeđivanju da se analiza izvrši kod njih nego na uspješnosti njihove tehnologije da utvrdi bolesti creva i želuca.

Još jedna kompanija u nizu...

Iako je slučaj uBioma uzbudio javnost u Kaliforniji, uBiom nije jedina kompanija iz Silicijumske doline koja je optužena za prevaru.

Sada zatvorena kompanija za testiranje krvi Teranos se 2018. nagodila sa tužilaštvom poslije optužbi za ,,tešku prevaru''.

Osnivačica Teranosa, Elizabet Holms, tada je optužena za prevaru. Istraga je trajala sve do sad i trebalo bi da se pojavi konačno na sudu ovog ljeta.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)