Amira nas vodi na putovanje Azurnom obalom!

Moj prvi obilazak Azurne obale je već govorio da to neće biti i posljednji.

Amira Perteši
SFF ljubavi moja

Ovaj azurno plavi region, poznatiji kao Azurna obala na jugu Francuske obiluje prijatnom klimom, bogatim umjetničkim naslijeđem, kao i starim živopisnim selima. Bogat je i muzejima, spomenicima, modernim odmaralištima, glamuroznim jahtama, poznatim ličnostima i zapanjujućim kazinima.

Sve ovo Azurnu obalu čini savršenom za posjetu ne samo ljeti već tokom cijele godine.

Azurna obala je istinski lijepa i prostrana. Ovo su samo neki od razloga koji su našu znatiželjnu, poznatu modnu dizajnericu Amiru Perteši, doveli upravo u obilazak ovog mondenskog mjesta.

Ovom prilikom Amira će vas “povesti” na jedno lijepo putovanje na Azurnu obalu kroz fotografije I video zapise.

Moje putovanje Azurnom obalom

Moj prvi obilazak Azurne obale već je govorio da to neće biti i posljednji.

Ljeta i godišnje odmore provodim većinom u Kanu ili Monaku, a svake godine istražujem i nova mjestašca koja se nalaze u blizini tih gradova. 

Danas bih govorila upravo o srednjovjekovnom selu Ez (Èze Village) u kojem živi oko 2.500 ljudi. Smješteno je na brdu iznad Mediteranskog mora, zbog čega ga zovu i „Orlovo gnijezdo“.

Eze village and Mediterranean Sea, French Riviera

Nalazi se nedaleko od Monaka, odnosno između Monaka i Nice. Ovo prekrasno i bajkovito selo potiče iz perioda Fenicana, a naziv je dobilo po egipatskoj boginji Isis. 

Do sela možete doći pješke, odnosno auto je moguće parkirati u samom podnožju i kaldrmskim ulicama se popeti do samog vrha. Upravo to ima svoju posebnu draž, jer pješačite kroz uske uličice koje su ukrašene mirisnim biljkama i cvijećem, kamenim kućicama starim nekoliko stotina godina, a koje su sagrađene u nizu - jedna uz drugu.

Imate osjećaj da putujete kroz prošlost ili kroz neku bajku jer selo svojom prirodom i karakterom zaista djeluje čarobno i nestvarno.

Najstarija građevina je kapelica Sainte Croix (Chapelle de la Sainte Croix). Vrijedno je posjetiti i galerije, male dućane gdje možete kupiti suvenire i ljekovito bilje. Morate zaviriti i butike u kojima prodaju šešire i garderobu, kao i prekrasne restorane iz kojih imate panoramski pogled na more, najukusnija jela i neodoljiva francuska vina. Kao highlight bih izdvojila i „Jardin Exotique“ (botaničku baštu) koje se nalazi na samom vrhu sela. Ulaznica košta oko 6 eura i mislim da to ne bi trebali propustiti ukoliko budete imali priliku posjetiti ovo mjesto.

Nekoliko prekrasnih hotela, izdvojit ću Chateau de la Chevre d’Or. Smješteni su u tim srednjovjekovnim kućama, adaptiranim hotelskim uslugama, sa bazenima i najljepšim pogledom na more. Smatram da nije nužno odsjedati u tim hotelima jer vi do Ez dodjete iz Monaka ili Nice za nekoliko minuta. Sve to možete posjetiti i guštati u svakodnevnoj šetnji.

Slikovita kulisa sela Ez su oduvijek privlačila umjetnike i slikare iz cijelog svijeta. Poznato je da je Walt Disney u Ez živio jako dugo.

Značajno je spomenuti i da je njemački filozof Fridrih Niče (Friedrich Nietzsche) upravo ovdje stvarao svoja djela. 

Vjerujem da upravo ta energija azurne obale dotakne i moj umjetnički dio bića i da me taj dio Francuske ne privlači slučajno.

Naše sljedeće putovanje bit će prekrasni Monaco!

Pripremila i uredila: Amira Perteši

Pogledajte VIDEO

Pročitaj više: Mediteranska zemlja koja zove turiste i nudi im 200 eura!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)