Modernina vizija: Vakcinacija koja se istovremeno bori protiv nekoliko bolesti – ne samo protiv Covid-19

Moderna biotehnološka kompanija planira razviti kombinirane vakcine koje će se istovremeno boriti protiv više bolesti Covid -19 i gripe. Ovu vijest saopštio je direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna je investitorima predstavila svoju ambicioznu viziju da koriste mRNA tehnologiju biotehničke tvrtke sa sjedištem u Massachusettsu..

Direktor Stephane Bancel i drugi rukovoditelji najavili su  asortiman eksperimentalnih vakcina. Trenutno se razvijaju i vakcine protiv HIV-a i gripe.

Središnji element strategije Moderna su kombinirane vakcine, tj. Pojedinačna vakcinacija koja može istodobno zaštititi od nekoliko virusa i bolesti. Bancel je za Business Insider rekao da bi te vakcinacije "mogle zauvijek promijeniti respiratornu bolest". Iznio je specifično kombinirano vakcinisanje koje bi trebalo zaštititi od Covid-19, sezonske gripe i takozvanog respiratornog sincicijskog virusa (RSV). Uobičajenog respiratornog virusa koji može dovesti do ozbiljnih bolesti u novorođenčadi i starijih osoba.

"Vjerujemo da će za nekoliko godina pravi proizvod biti najaktualnija verzija Covida, najnovija vakcina protiv sezonske gripe i RSV u jednoj štrcaljki koju dobivate svake godine", rekao je Bancel. "Vjerujem da će ova vakcina promijeniti svijet u smislu hospitalizacije."

Trostruka vakcinacija trajat će godinama

Trenutno je takvo kombinirane vakcine samo ideja. Još uvijek ne postoji tačan raspored kada klinički testovi mogu započeti. No, Bancel vjeruje da bi se takva vakcina mogla testirati u kliničkim ispitivanjima puno prije nego za pet ili deset godina.

Inačica Modernine vakcine protiv korone, koja je prilagođena borbi protiv mutacije koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, trenutno se testira na ljudima. Bancel se nada da će američki regulatori dati zeleno svjetlo za pojačano vakcinisanje prije jeseni.

Kompanija planira započeti studije kasnije ove godine kako bi utvrdila rade li eksperimentalnu vakcinaciju protiv RSV i virusa citomegalije, priopćilo je u srijedu. Moderna je također najavila da će kasnije ove godine započeti male ljudske testove za kandidate za vakcine protiv gripe, HIV-a i virusa Epstein-Barr.

Biotehnološka tvrtka nada se razvoju vakcine "brzinom koja se radikalno razlikuje od onoga što je industrija postigla do danas", rekao je Bancel u priopćenju za medije. Većini vakcina treba nekoliko godina, često i više od deset godina, da bi izašli na tržište. No Moderna je uspjela razviti vakcinu protiv koronavirusa za manje od godinu dana. Prema Bancelu, kompanija će velik dio lekcija naučenih iz ovog postupka primijeniti na ostatak svojih vakcina.

"Mi smo transformirana kompanija", rekao je. "Znamo da ova tehnologija radi sigurno, imamo nevjerojatnu proizvodnu infrastrukturu koja nam omogućuje rast - i imamo kapital."

Izvor: Bussines Insider

Pročitaj više: U Prijedoru propale vakcine, obustavljena imunizacija

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)