Pacijenti u Africi umiru zbog nedostatka kisika

Mnoge afričke zemlje suočene su s "rastućom krizom" ozbiljnog nedostatka kisika koja dovodi do smrti koja se može spriječiti, upozorile su međunarodne zdravstvene agencije.

Liječnik u somalijskoj poluautonomnoj regiji Puntland rekao je za BBC da je između pet i 10 njegovih pacijenata u Covidu umiralo zbog nedostatka kisika gotovo svakodnevno.

"Sve bi to bilo moguće spriječiti ako bismo imali dovoljno kiseonika", rekao je dr. Jama Abdi Mahamud iz vladine Opće bolnice Gardo.

Ne postoje dostupne zvanične brojke koje pokazuju porast broja smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti, ali mnoge zemlje sa niskim prihodima se bore da pristupe zalihama kiseonika usred porasta slučajeva koronavirusa, a ograničen ili nikakav pristup vakcinama protiv koronavirusa.

Svaki dah se računa, koalicija globalnih zdravstvenih aktivista, kaže da se 18 zemalja s niskim prihodima trenutno suočava s nedostatkom kiseonika ili je u opasnosti od suočavanja s krizom, a većina njih je u Africi.

"Čelnici globalnog zdravstvenog samita G20 nisu spomenuli kisik na svom sastanku u maju, ali G7 je sada nagovijestio da će postojati financijska podrška za kisik", rekao je Leith Greenslade, koordinator koalicije.

Jessica Winn, voditeljica centra za podršku pneumonijama kompanije Save the Children, rekla je da je potreba za kisikom u tim zemljama velika i hitna.

"Sad kad je treći val pandemije stigao u Afriku, populacije su ponovo u opasnosti. Od 1. juna 2021. kisik potreban za liječenje pacijenata sa Covid-19 u Zambiji povećao se pet puta na 50.000 kubnih metara i trostruko na 12.000 kubika u Demokratskoj Republici Kongo.

"Potražnja za kisikom za liječenje pacijenata sa Covid-19 naglo raste u Zimbabveu."

Studija objavljena u časopisu Lancet prošlog mjeseca sugerirala je da više od polovine pacijenata s Covidom koji su umrli u 64 bolnice u 10 afričkih zemalja nije dobilo kiseonik.
'Nema biljaka s kisikom'

Doktor Mahamud rekao je da je tokom drugog vala u Somaliji do 25 ljudi svakodnevno umiralo u njegovoj bolnici zbog nedostatka kisika: "Stvarno je stresno raditi u ovom stanju."

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), od 14.823 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Somaliji od 16. juna, umrlo je 775 ljudi.

Zdravstveni radnici kažu da bi stvarna brojka mogla biti višestruko veća jer ne postoji odgovarajući mehanizam izvještavanja, a mnogo se smrtnih slučajeva događa u selima.

"Postoji oko 750 bolnica i centara primarne zdravstvene zaštite širom Somalije kojima je hitno potrebno više od 1.400 koncentratora kisika, ali dobili su manje od 300", rekao je dr. Joseph Serike, viši zdravstveni tehničar iz Save the Children u glavnom gradu Mogadišu.

Vladini službenici priznaju da je to sve veći izazov.

"Nijedna vladina bolnica nema postrojenja za kiseonik. Imaju ih samo tri privatne bolnice u glavnom gradu Mogadišu", rekla je dr. Ubah Farah Ahmed, direktorica porodičnog zdravstvenog odjela u somalijskom ministarstvu zdravlja.

U susjednoj Etiopiji zdravstveni službenici rekli su da su neke vladine bolnice imale postrojenja za kiseonik, ali su preopterećene jer sada moraju opskrbljivati ​​i druge bolnice.

"A zbog visokog proizvodnog pritiska, biljke se kvare pogoršavajući nestašicu", rekao je dr. Menbeu Sultan, predsjedavajući Etiopskog društva stručnjaka za hitnu medicinu.

"Nestašica je velika u udaljenim i vrlo siromašnim mjestima jer nemaju vlastitu proizvodnju.

"A kamioni koji prevoze cilindar s kisikom moraju prijeći stotine kilometara da bi došli do takvih mjesta, au nekim slučajevima je prekasno za pacijente kojima je hitno potreban benzin."

Od 16. juna u Etiopiji je zabilježeno 274.346 potvrđenih slučajeva Covid-a i 4.250 smrtnih slučajeva.

Tokom posljednjeg velikog vala između aprila i maja, Etiopiji je bilo potrebno oko 15.000 boca kisika na dan, prema podacima za praćenje potreba za kisikom koje je ažurirao Path, međunarodna nevladina organizacija koja radi u zdravstvenom sektoru.

To pokazuje da se potreba sada smanjuje na 1.200 cilindara dnevno, ali stručnjaci s tracker-a kažu da se njihov proračun temelji na prijavljenim slučajevima Covid, a većina slučajeva u zemlji ostaje neprijavljena.

U DR Kongu je potražnja porasla na skoro 2.000 cilindara dnevno sa manje od 500 ranije ovog mjeseca, prema podacima tragača.
'Slijepa mrlja'

Stručnjaci kažu da mnogim zemljama Afrike s najnižim prihodima, poput vrlo siromašnih drugdje, nedostaje komercijalnih postrojenja za proizvodnju kiseonika, koji bi onda potencijalno mogli preusmjeriti zalihe u bolnice za pomoć u hitnim slučajevima.

PROČITAJTE VIŠE: Afrika nije spremna za neizbježni treći val koronavirusa: WHO

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori