BiH proizvođači mlijeka se raduju ulasku na kinesko tržište

BiH proizvođači mlijeka se raduju ulasku na kinesko tržište
Očekuje se da će kineski partneri odobriti listu 13 fabrika mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, kojima je odobren izvoz na tržište Evropske unije, ili će poslati vlastite inspektore da sami pregledaju i odobre objekte...

Bosna i Hercegovina raduje se izvozu svojih mliječnih proizvoda u Kinu, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

U nedavnom intervjuu za Xinhua, on je kinesko tržište nazvao „velikom šansom za domaći poljoprivredni sektor“ i napomenuo da je BiH učinila posljednji korak u procesu odobravanja izvoza mliječnih proizvoda na kinesko tržište.

Očekuje se da će kineski partneri odobriti listu 13 fabrika mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, kojima je odobren izvoz na tržište Evropske unije, ili će poslati vlastite inspektore da sami pregledaju i odobre objekte.

Prema Košarcu, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na kinesko tržište bi unaprijedio industriju mlijeka u BiH i privukao nova ulaganja, poboljšao poljoprivrednu politiku, povećao prihod stanovništva u ruralnim mjestima i smanjio trgovinski deficit zemlje.

Optimizam ministra Košarca nije neutemeljen. Kina je u februaru rekla da namjerava u narednih pet godina iz zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC) uvesti robu vrijednu više od 170 milijardi američkih dolara, raditi na udvostručavanju poljoprivrednog izvoza zemalja CIE u Kinu i podizati dvosmjernu poljoprivrednu trgovina za 50%.

Darko Čobanov, menadžer kvaliteta u sirani Eko Sir Puda, vrlo je optimističan u pogledu mogućeg odobrenja izvoza mliječnih proizvoda na kinesko tržište.

- Jako smo zainteresirani za izlazak na bilo koje tržište, a posebno na tržište kakvo je kinesko. Uz postojeći kapacitet mogli bismo godišnje osigurati oko 200 tona tvrdog sira za Kinu, rekao je Čobanov, dodajući da sirana godišnje proizvede više od 500 tona sira i ima ogroman potencijal za proširenje svojih kapaciteta.

To može, kazao je Čobanov, biti dogovor na obostrano zadovoljstvo. 

Prema podacima iz Vanjskotrgovinskoe komore BiH, zemlja godišnje proizvede oko 16.000 tona sira što čini samo 6 posto od ukupne proizvodnje mlijeka u zemlji.

Smail Žilić, 59-godišnji mljekar, također je vrlo optimističan u pogledu izvoza sira u Kinu.

- Mi proizvedemo oko 30 tona na godišnjem niovu u našoj sirani Kupres Milch. Ali sa postojećim kapacitetima mogli bismo ići i do 100 tona godišnje. Takođe smo otvoreni za pregovore o raznim vrstama partnerstava kako bismo povećali kapacitet, rekao je.

Nakon što diplomirao agronomiju, Žilić je 22 godine radio u Federalnom institutu za poljoprivredu u Sarajevu. 2004. godine preselio se sa suprugom i dvoje djece na oko 150 km zapadno od Sarajeva da bi se nastanio na Kupresu, visoravni i poznatom poljoprivrednom području s bogatom biološkom raznolikošću.

- Od nekih 95 biljnih vrsta na ovim područjima, 29 je endemskih i smatra se da imaju ljekovitu vrijednost. To je ono što stoka jede tokom cijele godine, a to nam daje tako kvalitetno mlijeko i sir, rekao je Žilić.

Žilić je dodao i kako u blizini njega nema industrijskih pogona i nema prometnih cesta u krugu od 89 km. 

- Imao sam viziju i znao sam šta želim i to mi se i isplatilo. Sada je cijela porodica sretna i ponosna je na naše proizvode, rekao je i doda: „Ponosan sam što mogu reći da su naši sirevi osvojili desetine nagrada na prestižnim sajmovima sireva, pobijedivši ponekad čak i renomirane francuske sireve“, rekao je Žilić. 

Sagovorni je napomenuo i kako vjeruje da je kinesko tržište zasigurno sjajna prilika. 

- Mogućnosti izvoza nositelji su razvoja domaće industrije mlijeka, rekao je ministar Košarac, dodajući da je Kina prijateljska država i dugogodišnji partner s kojim bi BiH željela ojačati saradnju i trgovinu.

Izvor: balkannews.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori