Mislite da je u vaše vrijeme bilo bolje? Prisjetimo se čega je sve tad bilo

Vremeplov

Mislite da je u vaše vrijeme bilo bolje?
Foto: Profimedia

Samo bulje u te ekrane, pretvaraju se u zombije. Prsti će im otpasti. Krevelje se, ništa korisno ne rade. U moje vrijeme je bilo drugačije.

Da se podsjetimo. U vaše vrijeme i u prošlosti vjerovalo se da…

  • knjige i romani zatupljuju žene,
  • brzina vlaka može uzrokovati dislokaciju ženskih produktivnih organa,
  • zbog telefona se ljudi više neće družiti,
  • zbog TV-a više nitko neće čitati,
  • traperice uzrokuju neplodnost,
  • walkman će uništiti glazbenu industriju,
  • 5G mreža izaziva rak.

Novi oblici medija, komunikacije i tehnologije strah u društvu izazivaju od davnina. Kroz povijest nije postojalo niti jedno tehnološko dostignuće, niti jedna novina koja nije dočekana na društveni kolac još otkako je Platon pisanje osudio da nagriza pamćenje. I dalje čitamo i dalje se družimo, vozimo te nas i dalje nije začarao vrag, ali i dalje smo glupi i ništa nismo naučili iz prošlosti.

Internet i društvene mreže najnovija su prijetnja današnjem društvu, konkretnije mladim generacijama. Ako nas do sada nisu uništili kolera i kuga, 1. i 2. svjetski rat, evo TikTok hoće.

Društvena konstrukcija realnosti nije ništa drugo nego proizvod. Jednak onom koji kupujete u lokalnom dućanu, samo bez upečatljivog pakiranja. Kako to kažu Berger i Luckmann, "onaj tko ima veću batinu ima i veće šanse da nametne svoju definiciju realnosti".

Slušajući i čitajući o današnjim mladima te njihovim online navikama čovjek bi mogao zaključiti da tonemo u društveni ponor. Po ne znam koji put u povijesti. 

Zar sam jedina koju ova društvena panika izbezumljuje?

Ako ste ikada zagrebali površinu današnjih popularnih društvenih mreža, zasigurno vas je na prvu prestravila količina brzog, nepovezanog i kaotičnog sadržaja. Niste mogli shvatiti privlačnost i smisao istog.

Da vam skratim muke. Nije ni bio namijenjen vama. Svaka je generacija kroz povijest pronalazila svoje forme medija i oblike izražavanja. Društvene mreže mladima pružaju osjećaj zajednice, zajedničku referentnu točku. 

Svaki od tih medija bio je specifičan, ali jedna stvar im je bila zajednička - iz srži je zgražala i zastrašivala njihove roditelje. 

Društvene mreže su novo mjesto subkulture, njihov digitalni underground. Bunt mladih nekoć se iskazivao nemirima na pločniku, a danas se iskazuje online i pretače u algoritam. Algoritam koji ne mogu ignorirati i zaustaviti urednici, PR timovi ili političari. Jednom kada mladi opaze nejednakost ili nepravilnost, budite sigurni, dat će vam to do znanja. 

Naravno, u svakoj raspravi dolazimo do onog nezaobilaznog "ali";

Ali previše vremena provode na telefonu, trebali bi se više igrati vani!

Ne možete klincima zamjeriti što ih ne zanimaju radne akcije. Prošle generacije su se igrale četnika i ustaša na ulici. Sve drugo je korak naprijed. 

Ali društvenim mrežama se šire dezinformacije. Mlade treba zaštititi!

Ne znam koje medije vi čitate, ali ni moja baka ne čita slijepo naslove. Za današnje generacije skepticizam je dio prirodnog obrambenog mehanizma. Oni vijesti preživaju kao krava sa sedam želudaca. 

Ali društvene mreže smanjuju pažnju i koncentraciju!

Ne znam u kojoj ste vi profesiji, ali mene nitko nikada na poslu nije pitao odgovara li mi multitasking. Dugi sati, odgovornost i sposobnost da istovremeno radim na barem tri zadatka činjenice su kapitalizma i trenutnog tržišta rada. TikTok je samo rezultat toga, ne uzrok.

Kad sam bila mlada, učili su me kako se neću moći zaposliti ako tečno ne pričam barem dva svjetska jezika. Današnju mladež čeka sličan scenarij ako ne "pričaju" barem jedan programski jezik. Bez digitalne pismenosti neće pronaći svoje mjesto u poslovima budućnosti.

Ali društvene mreže su pune opasnosti!

Ne budite licemjerni. Roditelji su nam se vječno derali da se ne penjemo na drvo i da ne preskačemo plot, ali smo se svi barem jednom kući vratili slomljene ruke.

Nije bitan medij, nego način njegovog korištenja. Glupa osoba će internet iskoristiti za bezglavo skrolanje dok će ambiciozna mlada osoba potražiti dokumentarac i rješenje za domaću zadaću ili naučiti kodirati. Ako vam je dijete glupo, žao mi je, nisu krivi TikTok ni Instagram, nego genetika.

Najbolji način za procjenjivanje nove ideje je utvrđivanje njezinih protivnika. Ako se dobro sjećam, Trump je TikTok želio zabraniti u Americi, a Putin ga je globio zbog propagiranja "LGBTQ propagande". Ne znam za vas, ali u ovom slučaju bih radije bila na strani neprijatelja.

I da se na kraju nadovežem na McLuhana - medij jest poruka, ali većina nas je i dalje digitalno nepismena.

Izvor: index.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori