Mišel poručio ruskim vojnicima: Niste zločinci, bacite oružje

PREDSJEDNIK EU

Morat će biti ozbiljnih posljedica po odgovorne za grozne zločine, putin ne može i neće dobiti ovaj rat, istaknuo je Mišel

Evropska unija morat će se prije ili kasnije odreći ruskog plina i nafte kako bi dodatno pritisnula Rusiju da zaustavi agresiju na Ukrajinu. Izjavio je danas predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel).

- Pooštravamo sankcije kako bismo zadržali maksimalni pritisak na Kremlj. Mislim da će prije ili kasnije biti potrebne mjere za naftu, pa i za plin - izjavio je Mišel u raspravi na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Peti paket

Evropska komisija jučer je predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među ostalim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te je najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Mišel je pozvao ruske vojnike da odbace oružje ako ne žele biti zločinci.

- Imamo poruku za ruske vojnike na frontu: ako ne želite biti zločinci, bacite oružje, prestanite se boriti. Morat će biti ozbiljnih posljedica po odgovorne za grozne zločine. Putin ne može i neće dobiti ovaj rat - istaknuo je Mišel.

Neće biti posljednje sankcije

Predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) potvrdila je u svom istupu da peti paket sankcija sigurno neće biti posljednji u kojem će EU i dalje zaoštravati mjere protiv Rusije.

Ona je upozorila ruske vlasti da će odgovorni za ratne zločine morati pred sud.

- Svi smo vidjeli uznemirujuće slike iz Buče. To je ono što se događa kada Putinovi vojnici okupiraju ukrajinski teritorij i to nazivaju oslobođenjem. Ja to zovem ratnim zločinima i ruske vlasti morat će za to odgovarati - rekla je Fon der Lejen.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori