Milanović: Ja sam predsjednik Hrvata u BiH, ne znam u čije ime je Komšić u New Yorku

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u New Yorku naglasio je kako zvanični Zagreb ima jasan stav prema Bosni i Hercegovini.

– Ono što sam naglašavao gospodinu Erdoganu jest da u Hrvatskoj nema baš nikoga ko će se razmetati pričama da će se Mostar i Hercegovina otcijepiti, što čujemo od nekih drugih za neke druge dijelove Bosne i Hercegovine. I to nije pametno i potrebno. U Hrvatskoj niko ne zagovara takvu politiku i takve ishode, niti tako misli – kazao je Milanović na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kritikovao je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića kazavši kako “ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori”.

– I da je predstavnik Hrvata jer funkcioniraju kao tri člana, rekao sam da sam ja predsjednik hrvatskih građana i onih Hrvata koji žive u BiH. To je moja dužnost i obaveza – rekao je Milanović, prenosi Al Jazeera.

Na pitanje novinara da li je rekao da je predsjednik Hrvata u BiH, Milanović je nastavio:

– U onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, da se brinemo i vodimo računa o statusu Hrvata izvan Hrvatske, ali uz poštovanje zemalja, da.

Al Jazeera Balkans

Pročitajte više:Milanović: “Bruce Lee i Tesla imaju otprilike jednake veze sa Srbijom”

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti