Preminuo je Milan Bandić gradonačelnik Zagreba

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u noći sa subote na nedjelju u Zagrebu u 66. godini od posljedica srčanog udara.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u noći sa subote na nedjelju. Vijest o njegovoj smrti potvrdio nam je njegov dugogodišnji suradnik, liječnik i direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar

Smrt gradonačelnika potvrdili su i iz Kliničke bolnice Sveti duh.

Milan Bandić - Oglasili su se i iz Grada Zagreba. 

- U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić - stoji u priopćenju.

Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je i radio na istovaru šećera i ugljenja te kao radnik na fasadama. Nakon fakulteta je odslužio vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu.

Tamo je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica. 

Politička karijera pokrenula se 1993. godine kada postaje sekretar gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke. 

Prvi put je izabran za gradonačelnika na vanrednim izborima 2000. godine. Uprkos aferi nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod uticajem alkohola, 2005. i 2009. je ponovo izabran za gradonačelnika. 

Do objave kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, 5. studenog 2009. godine, bio je član SDP-a, a tada je automatski izbačen iz stranke. 

Na parlamentarnim izborima 2011. kandidarao se s neovisnom listom naziva Stijena. 

Peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj Skupštini. 

Stranka Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti, osnovana je 2015. godine. Kao član iste stranke je 2017. opet izabran za gradonačelnika Zagreba. Stranka je ujedno osvojila i najviše mandata u Skupštini. 

Izvor: 24

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori