Mikaela Shiffrin pobjednica spusta u Courchevelu

Shiffrin postigla  pobjedu u Courchevelu i povečava ukupno vodstvo u ukupnom plasmanu za svjetski kup a Goggia osvaja titulu za ovu sezonu  u spustu.

COURCHEVEL, Francuska — Mikaela Shiffrin povećala je svoje vodstvo u odnosu na Petru Vlhovu u bliskoj trci za ukupnu titulu za Veliki Kristalni globus pobjedom u spustu u srijedu u finalu Svjetskog kupa.

Shiffrin je u proteklim utrkama ostvarivala skromne rezultate u spustu  ove sezone - dva takmičenja Svjetskog kupa u decembru, a zatim prošlomjesečne Olimpijske igre u Pekingu. Njen najbolji rezultat bio je 18. mjesto.

Amerikanka je na novoj Eclipse stazi dobro prošla i ostvarila pobjedu i novih 100 bodova Svjetskog kupa. Vlhova je završila bez bodova na 16. mjestu.

Shiffrin

Nakon što je vidjela svoje vrijeme u cilju, Shiffrin je u nevjerici stavila desnu ruku na usta. Ovo je njena 74. pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu i bila je  to tek treća u spustu.

Shiffrin dečko, Aleksander Aamodt Kilde, posmatrao je u blizini u ciljnoj areni. Udarao je u vazduh sa obe pesnice pre nego što ju je pozdravio zagrljajem i poljupcem.

Kilde se raduje pobjedi Shiffrin

Shiffrin je u potrazi za četvrtom ukupnom titulom Svjetskog Kupa u karijeri. Ona sada vodi ispred Vlhove sa 156 bodova sa samo tri preostale trke ove sedmice.

Ona će biti favorizovana da poveća svoje vođstvo u četvrtak — a možda čak i da obezbedi ukupnu titulu — kada se trka druga brzinska disciplina, super-G.

"Dobar posao! Dobar dan,” rekao je Kilde Shiffrin ubrzo nakon što je osvojio titulu prvaka Svjetskog kupa u spustu tokom cijele sezone plasiravši se na četvrto mjesto u muškoj trci.

Ženska titula pripala je Sofiji Gogi uprkos njenom 12. mestu. Goggina najbliža rivalka, olimpijska šampionka Corinne Suter, završila je tek na 19. mjestu. To je Italijanki treći trofej u spustu u karijeri.

pobjednici

Činilo se da je kurs odgovarao Shiffrin. Koristila je ravnije, tehničkije niže dijelove brda Eclipse nego dužu stazu koju su trkali muškarci, što se pokazalo kao uravnotežena utrka s nekoliko dionica za pronalaženje dodatne brzine ili grešaka.

Shiffrin se spustilala dovoljno  brzo da završi 0,10 sekundi brže od Christine Scheyer i Joane Haehlen, koje su izjednačile na drugom mjestu. Čak je i Lara Gut-Behrami na petom mjestu zaostala samo +0,16 sekundi.

Vlhova je bila samo +0,78 sporija od Shiffrin na stazi od 2,3 kilometra (1,4 milje), ali to ju je ostavilo bez bodova jer samo 15 najboljih takmičara dobijaju bodove u finalu Svjetskog Kupa.

dijele drugo mjesto

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori