Miholjević: SFF je prestižan festival, a Sarajevo poseban grad

U kategoriji komedija za nagrade - Srce Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festivala (SFF) tri nominacije ima hrvatska serija 'Crno-bijeli svijet' - 4. sezona. Ta serija je u konkurenciji za najbolju komediju, Jelena Miholjević nominirana je za najbolju glumicu, a Kaja Šišmanović za Zvijezdu u usponu.  

Glumica u toj seriji Jelena Miholjević obradovana je zbog nominacije na festivalu kakav je SFF i prilike da dođe u Sarajevo.

- Presretna sam i počašćena što ću, u tako ozbiljnoj konkurenciji, predstavljati našu seriju koja ima divnih uloga i glumaca. Jednako je tako naravno i u ostalim serijama (moram pogledati koje već nisam), koje su nominirane. Velika je stvar produkcija, da radimo serije, imamo festivale, da gledamo serije i filmove i da se na taj način probijamo kroz ovo vrijeme, izazovno za sve nas. Baš zato mi je radost još veća, što dolazim na tako prestižan festival i Sarajevo tako poseban i divan grad - kazala je za Fenu Miholjević.     

Iako nominirana kao komedija, serija 'Crno - bijeli' svijet, kaže Miholjević, ima elemente i melodrame, nekad i drame.

- Drago mi je da se doživljava kao komedija jer donosi ljudima olakšanje, zbližavanje s likovima i radost života koja nam je toliko potrebna. Teška su i čudna vremena, puno je pritisaka i strahova, racionalnih i iracionalnih strahova kod svih nas. Komedije liječe, iščekujemo ih - kazala je.    

TV serija 'Crno-bijeli svijet' prati doživljaje dvije obitelji, osamdesetih godina 20. stoljeća, na prostoru bivše Jugoslavije. Veći dio radnje odvija se u Zagrebu. Uvodna špica serije je popraćena pjesmom 'Crno-bijeli svijet' grupe 'Prljavo kazalište', po kojoj je serija dobila ime.

Za rad na seriji 'Crno-bijeli svijet' Miholjević kaže da joj je prijelomna stvar u životu, a za glumački posao da je fantastičan 'pogotovo kad se glumac bavi vremenom u kojem je i odrastao'.

- To je slučaj i sa mnom i mnogima od nas, iz ekipe. Vrijeme kad počinje radnja te serije, bile su moje formativne godine. Živjeli smo u vremenu kad se sa manje novca, više veselilo. Barem se meni, sad tako, čini. Tad smo svi zajedno bili inventivni. Nije ni čudo što su nam te osamdesete još u srcu, vremena koja su nas obilježila toplinom - kaže. Rado je, kaže, prihvatila ulogu u toj seriji u kojoj tumači lik razvedene žene srednjih godina, daktilografkinje, majke dva sina.

Unatoč dobrim kritikama i odjecima, o snimanju nastavka te serije se, kako je kazala, ne govori. Osobno bi, kaže, voljela da 'doguramo do kraja osamdesetih, to bi onda bila završena dekada, ispričali bi to naše viđenje tog perioda.'

- To je moja velika želja, ali nema nekog utemeljenja u stvarnosti - kazala je Miholjević.

Selekcioni odbor Sarajevo Film Festivala uvrstio je, u konkurenciju za nagrade 'Srca Sarajeva za TV serije' 16 serija iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane u periodu od 1. septembra 2019. do 31. maja ove godine.

TV serije nominirane su za nagrade u šest kategorija - Najbolja dramska serija, Najbolja komedija, Najbolji kreator/i serije, Najbolja glumica, Najbolji glumac i Zvijezda u usponu. Za najbolju komediju nominirane su serije 'Crno-bijeli’ svijet, 4. sezona (Hrvatska); 'Dnevnik velikog Perice'  (Hrvatska); 'Mama i tata se igraju rata' (Srbija) i 'Zlatni dani' (Srbija).  

O dobitnicima nagrada odlučit će žiri filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije. Najbolja ostvarenja izabrat će online glasanjem, po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija. Ceremonija dodjele nagrada Srce Sarajeva za TV serije bit će upriličena za vrijeme 27. Sarajevo Film Festival koji je planiran za period od 13. do 20. augusta.

Izvor: FENA

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitajte više: Predstavljeni filmovi programa “U fokusu” 27. SFF-a

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori