Meteorološka prognoza za vikend: Kiša, pljuskovi i grmljavina

Prognoza

Kiša, pljuskovi i grmljavina su zabilježeni u centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a jutros je na isotoku Bosne sunčano, a u ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica 6; Gradačac, Ivan-sedlo 14; Bugojno, Livno, Sanski Most 15; Bihać 16; Grude, Zenica 17; Drvar, Sarajevo 18; Jajce 19; Mostar, Neum 20; Tuzla 21 stepen; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 933 hPa, za 11 hPa je niži od normalnog i lagano opada

Danas će u našoj zemlji preovaldavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obline padavine u Hercegovini, istočnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Poslije podne vjetar u slabljenju. Dnevna temperatura od 17 do 23 °C.

Sarajevu pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom. Dnevna temperatura oko 18 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Slično kao u proteklih par dana. Neuobičajeno visoke temperature i južno strujanje praćeno padavinama, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće izraženije tegobe. Negativni uticaj vremenskih prilika djelimično će oslabiti u poslijepodnevnim satima. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije, malaksalosti. Poželjno je ne pretjerivati sa odijevanjem i suzdržati se od jačih aktivnosti. Na sjeveru zemlje će biti malo ugodnije, uz nešto ljepšu opštu sliku.

Objavljena nje prognoza i za dane vikenda i ponedjeljak naredne sedmice:

petak 05.11.2021., oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine praćene grmljavinom se očekuju na području Hercegovine, istočne i jugoistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, uglavnom, južni. Temperature zraka u Bosni između 8 i 14, a u Hercegovini između 12 do 18 °C.

subotu 06.11.2021., pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša u većini područja. U ostatku dana i tokom noći padavine uglavnom u Hercegovini, istočnim, jugoistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Temperature zraka u Bosni između 6 i 12, a u Hercegovini između 13 i 18 °C.

nedjelju 07.11.2021., pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. Prije podne slaba kiša je moguća lokalno na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 15, a dnevna od 13 do 19, na jugu do 22 °C.

ponedjeljak 08.11.2021., jutro umjereno do pretežno oblačno uz postepeno naoblačenje. Poslije podne ili u večernjim satima u većem dijelu Bosne se očekuje kiša. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 20 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Crveni meteoalarm za pet gradova

Na snazi je crveni meteoalarm u pet gradova BiH - Livno, Sarajevo, Mostar, Trebinje, Foča. 

Federalni hidrometeorološki zavod još jučer je izdao crveno upozorenje zbog obilnih padavina, olujnog vjetra i pojave klizišta.

Intenzivne padavine bit će u Hercegovini, te jugozapadnim i centralnim područjima, a olujni vjetar u cijeloj BiH.

Očekivana količina padavina u Hercegovini, jugozapadnim i centralnim područjima je od 60 do 100 litara po metru kvadratnom.

Olujni vjetar bit će od 80 kilometara na sat.

Pročitajte više: Sarajevo: Snažan vjetar srušio brojna stabla i nanio brojnu štetu

Pratiite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori