Marokanska kuhinja je mješavina mediteranske, berberske i andaluzijske kuhinje. Kuhari kraljevske kuhinje u Fesu, Meknesu, Marrakechu, Rabatu i Tetouanu stvorili su temelje za ono što je poznato kao marokanska kuhinja danas.
Jeste li već probali egzotičnu marokansku kuhinju?
Danas vam donosimo jedno zanimljivo marokansko jelo koje će vam se sigurno svidjeti.
Marokanski sataraš:
Odlično jelo za iftar ili sehur ili neki drugi obrok, za svako doba dana ili noći
Narežite jednu papriku, jedan paradajz i jedan luk po želji, krupno ili sitno...
Na maslinovom ulju propržite malo luk. Nakon toga dodajte papriku, paradajz i sitno narezani peršun.
U tu smjesu dodajte čajnu kašiku slatke paprike, kašika kima ( najbolje je zrno kima isitniti u avanu) i kašika soli.
Zatim poklopite i pustite da se krčka na laganoj vatri.
Kad vidite da je pri kraju, dodajte 5 jaja preko povrća. Žumanca malo viljuškom pomješajte da bi se lakse jaja skuhala. Poklopite ponovo kuhajte 3-4 minute.
Na kraju sve jos začinite peršunom. Svaki od ovih začina ovaj marokanski sataraš čini posebnim.
Prijatno!
Recept poslao: M. Radoović
Više recepata pronađite na: Miris Kuhinje
Pročitaj više: Zapečeni krompir sa sirom, brzo i ukusno!