Magični avokado: Najbolji način za čuvanje od oksidacije

Izvor: pixabay.com
Gril holding Avocado

Nema puno onih koji mogu poreći šarm i nutritivnu vrijednost privlačnog avokada. On je vrhunska „all in one“ hrana: ukusna i hranjiva. Prednost je što se on mijenja u oba smjera i može biti odličan sastojak u slanim, ali i slatkim jelima. Međutim, postoji jedna osobina zbog koje se lako naljutimo: njegova brza oksidacija. Oksidacija je smeđi sloj koji izlazi na površinu ubrzo nakon što se avokado otvori.

Kako da ga sačuvaš od oksidacije? Neki savjetuju da se u njemu drži sjeme, dok se drugi odlučuju za limun na vrhu. Može li se on zamrnuti? Kako izabrati adevkatan? Koji je najbolji način pripreme?

Kako kupiti avokado

Najbolje je kupiti avokado kada nije dovoljno zreo, osim ukoliko ga ne želite pripremati isti dan. Trebate ga pažljivo staviti na dlan i vrlo lagano stisnuti kako biste bili sigurni da ispod kore nema šupljih mjesta.

Kako rezati avokado

Najbolji način da se avokado nareže na kriške jeste koristeći pažljiv rez uzdužno. Nježno okrećite dvije polovice kako bi se odvojile. Da biste napravili kriške, možete ga ostaviti u kori i lagano prorezati „meso“ vodoravnim potezima samo vrhom noža. Pokušajte da ne probijete koru, zatim je povucite počevši od jednog kraja kako bi odlobodili kriške.

Kako čuvati avokado

Nezreli avokado možete čuvati na sobnoj temperaturi do nekoliko dana. Kada je već zreo, možete usporiti njegovo starenje skladišteći ga u frižideru dan-dva. Jednom kada je avokado razrezan ulazite u neprestanu bitku s oksidacijom. Mit je da će, ukoliko izvadite košpu, on sporije da porumeni. Međutim, trik je u tome da što više onemogućite zrak do „mesa“ avokada. To ćete postići ne samo uklanjanjem košpe, već i ukoliko ga premažetes malo maslinovog ulja i čvrsto ga zamotate plastičnom folijom . Sok od limun ili limete također može usporiti proces oksidacije.

Kako zamrznuti avokado

Vjerovali ili ne, avokado može biti zamrznut. Obično je to način da se pripremi za upotrebu u smoothie-jima, umacima ili pekarskim proizvodima. Da biste ga zamrznuli, potrebno je da ga narežete na kockice, a zatim stavite u porudu s voštanim papirom. Avokado u posudi treba da stoji u zamrzivaču minimalno 30 minuta, dok kockice ne postanu čvrste. Tada ih možete prebaciti u hermetički zatvorenu posudu ili vrečicu. Da biste odmrznuli, stavite kockice u posudu s vodom dok se ne otope, pet do deset minuta, a zatim ocijedite.

Sada kada znate sve trikove, vrijeme je da pripremite neke ukusne recepte!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori