Legendarni komandant Dragan Vikić: Čuo sam rafalnu paljbu, rekli su mi da ih je Brko Herenda pobio

Mogla se čuti iskrenost u svjedočenju komandanta Vikića, rekla je nakon ročišta advokatica Adna Dobojlić

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženima za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Sarajeva.

Kako se navodi u optužnici, dana 22. aprila 1992., osam vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), među kojima su bili Dragomir Đerić i Vlajko Golubović su zarobljeni nakon što je pukla guma gusjenice transportera koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja. 

Danas je svjedočio Dragan Vikić kao posljednji svjedok odbrane. 

Nikad ništa nisam potpisao što nije protokolisano

Vikić je u svom svjedočenju naglasio da nije mogao svojevoljno voditi Odred za posebne namjene.

- Nadređeni su mi bili pomoćnik ministra, zamjenik ministra i sam ministar. Dobivao sam naredbe po kojima sam i postupao - rekao je Vikić.

Advokatica Vikića, Adna Dobojlić priložila je akt za koji smatraju da je falsifikovan, a koji je tužilaštvo uvrstilo kao dokaz. 

- Taj akt sam prvi put vidio kada ga je tužiteljica predala. Nikad ništa nisam potpisao što nije protokolisano. Na papiru se vidi da su drugačiji font i slova od onih akata koje sam ranije potpisivao. Čak nije ni moj potpis to - rekao je Vikić.

Na pitanje advokatice Dobojlić gdje se nalazio 22. aprila, Vikić je rekao da je bio u Domu policije.

- U popodnevnim satima smo pili kafu poslije ručka. Bili su tu Ademović, Asim Dautbašić, Nečko Čengić, Suad Smajlović. Vrata su bila otvorena, svi su mogli čuti o čemu pričamo, nije to bio nikakav tajni sastanak. Dežurni sa ulaza je rekao sekretarici koja mi je prenijela da došao Mišo Žmiro i da je doveo neke vojnike. Ušao je u kancelariju i rekao mi da je uhapsio vojnike VRS u Švrakinom selu. Rekao sam da ih prebaci u Centralni zatvor. Razgovor je trajao 2 do 3 minute - rekao je Vikić.

Dalje dodaje da nakon 5 ili 6 minuta čuo rafalnu paljbu, a potom i pojedinačne pucnje.

Krenuo sam da izađem, ali su me na ulaznim vratima zaustavili jer nisu znali šta se dešava vani. Vratio sam se u kancelariju, a malo kasnije su mi rekli da ih je Brko Herenda pobio. Odmah sam tražio da me spoje sa Pušinom da mu javim šta se desilo. Ni danas ne mogu da vjerujem šta se desilo, i to u samom centru grada. Pušina mi je rekao da bi trebalo pripadnike skloniti. Odgovorio sam da mi ne pada na pamet to uraditi, jer znam šta znači "skloniti" vojnike. Kasnije mi je rekao da će Prazina to uraditi. Naredio sam da se moji ljude sklone jer ne želim da imaju išta sa tim - naglasio je Vikić.

Iskrenost u svjedočenju komandanta Vikića

Adna Dobojlić, Vikićeva advokatica kazala je kako se danas mogla čuti iskrenost u svjedočenju komandanta Vikića.

- Čuli ste istinu u sudnici i što je najbitnije Vijeće je čulo istinu o svim pojedinostima iz optužnice. Napokon je sve sumirano i naši svjedoci su sumirani iskazom Dragana Vikića. I dalje tvrdim - on je naš heroj, on nije kriv. Čuli ste samo istinu i vidjela se iskrenost u njegovom kazivanju - rekla je Dobojlić.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori