KUTLE: Banke u BiH ne očekuju rast kamatnih stopa u 2022.

KUTLE: Banke u BiH ne očekuju rast kamatnih stopa u 2022.
Foto: fokus.ba

BERISLAV KUTLE je istakao da nije realno očekivati ​​značajno smanjenje kamatnih stopa. Niti bi to dovelo do bilo kakvog pozitivnog pomaka.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle izjavio je za Fenu da u 2022. godini nije realno očekivati ​​povećanje kamata na kredite fizičkim i pravnim licima.

  • Jasno je da bi se prema rastu inflacije, a posebno očekivanju još većeg rasta ove godine, to i teoretski moglo očekivati. Kažem teoretski jer bi po ekonomskim kriterijumima to bilo normalno – očekivano. Situacija sa kamatnim stopama u EU je takva da, bez obzira na inflaciju, Evropska centralna banka neće dirati kamate do sredine 2023. godine, a i da ih nakon toga podigne, to bi bilo postepeno u promilima - rekao je Kutle. .

Dodao je da je potražnja za kreditima znatno manja od ponude. Pa banke u BiH ne mogu ni razmišljati o podizanju kamata.

Kutle je precizirao da su u BiH kamate na sve kredite. Osim na deficit tekućeg računa, niže od očekivanih na tržištu, što dugoročno nije dobro.

  • Nije dobro jer se na taj način ne može razviti zdrava konkurencija i prijeko potreban rast. Kratkoročno, i kod nas i u EU, pomaže slabima, a dugoročno uništava zdrave - smatra Kutle.

On je istakao da nije realno očekivati ​​značajno smanjenje kamatnih stopa, niti bi to dovelo do bilo kakvog pozitivnog pomaka.

  • Iluzija je da je nivo interesa bilo kakav problem u BiH i ko ne može da se razvija sa takvim interesom, ima problem sa kvalitetom proizvoda, a ne sa cijenom kapitala - dodao je Kutle.

On je istakao da je, na žalost svih nas i budućnosti ove zemlje, potražnja za kreditima na nivou koji ne obećava brz rast i razvoj.

  • Zašto je to tako zahtevalo bi dublju analizu, ali je jasno da se situacija neće brzo promeniti na bolje - tvrdi Kutle.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)