Krizni štab Ministarstva zdravstva KS osudio medijske nastupe nestručnih lica

Covid

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS osudio medijske nastupe nestručnih lica
Foto: Anadolija

Pozivaju se građani svih dobnih skupina u Kantonu Sarajevo, kojima je prošlo više od šest mjeseci od druge doze, na vakcinaciju trećom – booster dozom

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo razmatrao je na današnjoj sjednici epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, te zaključio da će se ona pomno pratiti na 14-dnevnoj osnovi ili po potrebi i češće, te da će se u skladu sa tim donositi dodatne mjere ili preporuke, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozivaju se građani svih dobnih skupina u Kantonu Sarajevo, kojima je prošlo više od šest mjeseci od druge doze, na vakcinaciju trećom – booster dozom.

Grad Sarajevo i ZOI'84 obratili su se ovom štabu povodom organizacije događaja centralnog dočeka Nove 2022. godine na otvorenom u Sarajevu i Ski sezone 2021./2022. godine na Bjelašnici i Igmanu, a koji će se organizirati u skladu sa smjernicama Kriznog štaba.

Krizni štab će izdati smjernice za održavanje ovih događaja nakon sastanka Ministarstva zdravstva KS sa predstavnicima Grada Sarajeva, Turističke zajednice KS, JU Dom zdravlja KS, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, KJP ZOI 84 , firme MEDIT d.o.o. Sarajevo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Naložen je i pojačan inspekcijski nadzor KUIP-a i organa policije MUP-a KS 26. novembra (Black Friday), u svim tržnim centrima i mjestima masovnog okupljanja u KS.

Radni tim Kriznog štaba MZ za izradu terapijskog protokola će dostaviti javnim zdravstvenim ustanovama putem resornog Ministarstva zdravstva KS, revidirani dio dokumenta "Protokol o novim lijekovima, indikacijama i farmakološkom učinku", a prema najnovijim preporukama i vodičima.

"Krizni štab MZ oštro osuđuje svaki vid medijskih nastupa nestručnih lica kojim se daje prostor za antivaksersku kampanju, čime se direktno ugrožava zdravlje stanovnika prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što podliježe krivičnoj odgovornosti, te će biti upućeno Stručnom savjetodavnom tijelu Federacije BiH i Etičkom komitetu MZ KS na očitovanje", navedeno je, a dodaje se kako će Ministarstvo zdravstva poduzeti sve mjere da se sankcionišu takvi istupi.

Ovim putem Krizni štab MZ poziva sve medije na pomoć i saradnju u propagiranju naučno utemeljenih informacija u cilju zaštite zdravlja stanovništva. Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Na kraju iz ovog Ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pročitajte više: Fauci: Treća doza vakcine treba biti standard, efekat druge doze u opadanju

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)