Hrvatski imunolog: Koronavirus će uskoro biti stvar prošlosti

Objavljena je vijest da je Međunarodni tim naučnika Tehničkog univerziteta u Braunschweigu i Centra za infektivna istraživanja u časopisu Nature Communications objavio članak o razvoju posebnih antitijela. Stoga bi koronavirus uskoro mogao biti prošlost.

"Ne radi se o vakcini, nego o strategiji koja u osnovi djeluje kao lijek. Tako da se antitijela mogu davati ljudima koji su oboljeli od covida, a ne preventivno kao vakcina da se ljudi ne bi razboljeli", objasnio je za Dnevnik HTV-a dr. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj.

U osnovi ono što je napravljeno, kaže, antitijela su kakva tijelo inače razvija, uzimaju se od pojedinaca koji ih imaju, unose u epruvetu i onda se mogu davati drugim ljudima koji takva antitijela još nisu stigli razviti kako bi neutralizirala virus i tako omogućila organizmu da se odbrani od infekcije.

Antitijelo je protiv koronavirusa, ali isti princip bi trebao biti valjan i kod drugih infekcija

Foto: Privatni album

"Sigurno nismo prvi koji su razvili antitijelo, ima i drugih timova. Poznato je da je i Donald Trump dobio terapiju atitijelima kada se razbolio i to mu je vjerojatno pomoglo. No novost je da smo mi ta antitijela dobili od seruma pojedinaca još puno prije nego što se pandemija pojavila. Radi se o serumima koji su dobiveni 2018. - 2019., kada taj virus nije ni postojao.

Iz njih smo uspjeli izdvojiti ona antitijela koja prepoznaju virus, koja su ga u stanju neutralizirati, i to je vrijednost naše ideje.

Ne treba se čekati da netko napravi antitijela kako bismo ih izolirali iz već zaraženih ljudi. Možemo čim se neka pandemija pojavi, koristeći ovu metodu, izolirati antitijela iz dobrovoljaca koji nikad nisu ni bili inficirani i vrlo brzo početi razvijati lijek koji može kontrolirati virus. Poanta je u brzini djelovanja protiv novih pandemija", naglasio je prof. Čičin-Šain.

Svijet godinu dana poslije u borbi protiv covida

"Svjedoci smo neviđene brzine u razvoju vakcina, EMA je danas odobrila već četvrtu vakcinu koja dolazi na tržište. Peto - Sputnik - uskoro bi također moglo biti odobreno. Dakle, širom svijeta proizvode se vakcine kojima možemo stati na kraj pandemiji. Normalno se vakcina razvija i proizvodi oko pet godina. Sada se sve događa u godinu dana. Vidimo da tehnologija pomaže i da će koronavirus uskoro biti stvar prošlosti", smatra Čičin-Šain. 

Izvor: Index.hr

Pročitaj više: Medicinski kisik: Postrojenja u Austriji idu na remont, niko u svijetu ne pita za cijenu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)