Medicinski kisik: Postrojenja u Austriji idu na remont, niko u svijetu ne pita za cijenu

Pogoršanje epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini znači i povećanje potrošnje medicinskog kisika. Kisik mnogim pacijentima oboljelom od koronavirusa omogućava borbu za život.

Avdo Dedić, direktor Messer Tehnoplin/Messer BH Gas, jedinog proizvođača kisika u Bosni i Hercegovini, za Faktor kaže da je situacija sve teža.

Nažalost, idemo ka pogoršanju, situacija s nabavkom potrebnih količina medicinskog kisika je teža nego u novembru, decembru prošle godine. Potražnja za kisikom na tržištu je ogromna, niko ne pita za cijenu, velike zemlje su i kada je ovo u pitanju prve u redu.

Dodatni problem predstavlja nam činjenica da će neka postrojenja u Austriji, iz koje u posljednje vrijeme u velikoj mjeri nabavljamo kisik, morati ići na remont koji će prema najavama trajati 15 dana. Za ovu sedmicu nabavili smo kisik kojim se snabdijevaju zdravstvene ustanove KCUS, UKC Tuzla, KB Zenica, Podhrastovi… Istovremeno, pokušavamo do petka dogovoriti nabavku za narednu sedmicu - govori Dedić.

Prema njegovim riječima, postrojenje u Zenici u normalnim okolnostima je uspijevalo podmiriti kompletno tržište. Sada je stanje posve drugačije.

- U vrijeme pandemije mjesečno su se trošila četiri rezervoara smještena u Rajlovcu. Sada nam za samo jedan dan ode više od pola rezervoara. Potrošnja je najmanje tri puta veća nego u vrijeme prije pandemije.

S obzirom na stanje na tržištu, pokušavamo sačuvati dio zaliha u Zenici kako bismo mogli pravovremeno reagovati ukoliko dođe do zastoja u isporuci - ističe Dedić.

Dodaje da se ulažu maksimalni napori kako bi se osigurale potrebne količine kisika.

- Želim da javnost zna da smo konstantno u pregovorima, na sve načine pokušavamo osigurati kisik našim građanima. Ne ide nam na ruku ni situacija u regionu. Srbija treba ogromne količine, kupuje u Njemačkoj, Rumuniji, Austriji... Slovenija i Hrvatska imaju za svoje potrebe. Uprkos svemu nastavit ćemo činiti sve kako ne bi došlo do nestašice u BiH - poručuje Dedić.

Izvor: Faktor

Pročitaj više: Dokazano: Jedna doza vakcine pruža visoku zaštitu od Covid-a

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori