Komšić: Očekujemo uključivanje nadležnih pravosudnih organa BiH u slučaju Vranj

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas Feni da su poduzete sve diplomatske mjere koje su predviđene u slučajevima kakav je hapšenje Edina Vranja.

- Očekujemo uključivanje nadležnih pravosudnih organa Bosne i Hercegovine u cijeli slučaj - dodao je Komšić u izjavi Feni.

Iz njegovog Kabineta potvrđeno je i da je ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio jutros doći na razgovor u Predsjedništvo BiH na poziv predsjedavajućeg Željka Komšića.

Tema razgovora upravo je trebala biti hapšenje bh. državljanina Edina Vranja, a iako se radilo o službenom pozivu, ambasador Đorđević je poručio da se neće odazvati.

Ranije je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naložila Ambasadi BiH u Srbiji da odmah reagira i od vlasti Srbije dobije zvanične i potpune informacije o statusu Vranja, državljanina BiH koji je uhapšen na granici.

Nota je Ministarstvu vanjskih poslova Srbije već upućena, a najavljeno je da će se Ministarstvo i Ambasada BiH u Beogradu odmah uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH.

Bosna i Hercegovina je ranije, u više navrata, pozivala Srbiju da poštuje sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje procesuiranja ratnih zločina.

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvi čovjek Odjela za organizirani kriminal, uhapšen je jučer na graničnom prijelazu Uvac. On je potvrdio medijima da je razlog hapšenja krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je potvrdilo da su pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji sa Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine E. V. (1965).

Naveli su kako je za njim bila "raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

- On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske - navedeno je.

MUP Srbije je dodao kako je "osumnjičenom određeno zadržavanje do 48 sati", nakon čega će "uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu".

Izvor: FENA

Pročitajte više: Sijerčić o hapšenju Vranja: Stalno nas progone, postoji spisak sa više do 2.500 ljudi

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori