Komemoracija prof. dr. Amira Pašića zakazana za subotu

Upis u knjigu žalosti za sve građane, prijatelje i saradnike prof.dr. Amira Pašića bit će omogućen u foajeu Narodnog pozorišta

Komemoracija povodom smrti prof. dr. Amira Pašića bit će održana 30. aprila u Narodnom pozorištu Mostar s početkom u 12 sati. Sve u organizaciji Grada Mostara i Gradskog vijeća.

Upis u knjigu žalosti za sve građane, prijatelje i saradnike prof.dr. Amira Pašića bit će omogućen u foajeu Narodnog pozorišta, saopćeno je iz Grada Mostara.

Obnova strae jezgre

Prof.dr. Amir Pašić, arhitekta, univerzitetski profesor, dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i član Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine ostat će zabilježen u historiji kao jedan od ključnih ljudi obnove stare jezgre Mostara i Starog mosta, simbola Grada Mostara.

Osim na Univerzitetu u Sarajevu, profesor Amir Pašić je predavao na više od 30 univerziteta širom svijeta, između ostalih: Yıldız Technical University, Istanbul; Mimar Sinan University, Istanbul; Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Columbia University, the University of Pennsylvania, the Royal Polytechnic Institute in Stockholm, York University, UK; La Sapienza University Rome, Alcala de Hennares University Madrid, Yale University, Cornell University, King Saud University, Riyadh; KSA i drugi.

Dobitnik nagrada

Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu 1986. godine za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru.

Autor je ili koautor 21 knjige i 47 članaka, a također je autor Nominacijskog dosijea za upis zone Starog mosta u Starom gradu u Mostaru na listu Svjetske baštine UNESCO-a 2005. godine. Bio je predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori