Koliko godina života provedemo pred ekranom telefona?

Prosječno, najviše se zadržavamo na Instagramu i TikToku

Mobilni telefoni već dugi niz godina upotpunjavaju našu svakodnevicu, i život bez njih je gotovo nezamisliv. Namjene su razne, pa ih koristimo za posao, lakše snalaženje na nepoznatoj lokaciji, ali i zabavu i otklon od briga.

Prosječno, najviše se zadržavamo na Instagramu i TikToku, zatim elektronskoj pošti, ali i sajtovima za kupovinu.

Iako se mora priznati da je pandemija uticala na porast broja sati pred ekranom, vjerujemo da ćete se iznenaditi odgovorom na pitanje iz naslova.

Studija koju je sproveo WhistleOut na uzorku od 1000 korisnika pametnih telefona dovela do je neočekivanih rezultata. Vjerovali ili ne, zbirno posmatrano jedna osoba provede 9 godina života koristeći telefon. Učesnici istraživanja utrošili su malo preko 76.500 sati na ovaj način, što u godinama iznosi broj koji ste prethodno pročitali.

Istraživači su uzeli u obzir činjenicu da dijete najčešće dobija telefon sa 10 godina, i da dnevno na upotrebu potroši okvirno 3,07 sati.

Pored upravo iznijetih podataka, interesantno je i to da se navike razlikuju u zavisnosti od generacije. Osobe rođene između 1981. i 1996. godine, koje nazivamo milenijalci, provode četvrtinu svog budnog vremena, u procentima 23,1, služeći se ovim uređajem. Kada je riječ o nešto starijim korisnicima, rođenim između 1965. i 1980, odnosno generaciji X, taj procenat je osjetno niži i iznosi 16,5. Očekivano, brojka vrtoglavo opada kada govorimo o ljudima rođenim između 1946. i 1964. godine. Oni za ovu razbribrigu odvajaju svega 9,9 procenata dana.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori