Ko je pucao u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Ubistvo

Ko je pucao u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića
Foto: Anadolija

Aleksandar Macan, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se u četvrtak pravosudnim organima. Macan se predao Tužilaštvu KS u prisustvu svoga advokata, a potom su ga pripadnici SIPA-e uhapsili. On je iz Španije, preko Srbije, stigao u Bijeljinu, a zatim u Sarajevo, piše Avaz.

Nađen DNK
On se mjesecima nalazio u bijegu i osumnjičeni je za ubistvo policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine.

S obzirom na to da je za Macanom izdata potjernica, njemu je Kantonalni sud u Sarajevu, po automatizmu, odredio pritvor. Za Macanom je bila raspisana crvena Interpolova potjernica.

On je u petak četiri sata bio na ispitivanju u Tužilaštvu KS. Saznajemo da je Macan do u detalje u četvrtak uvečer nacrtao i pojasnio istražnim organima šta se tačno desilo kobne noći na Alipašinom Polju.

Istražni organi imaju njegov DNK pronađen u vozilu koje su članovi automafije pokušali ukrasti u noći ubistva.

No, pitanje je kakva je tačna uloga Macana u cijeloj ovoj mučnoj priči.

”Avaz” ekskluzivno otkriva da je pet od šest osoba koje je Uprava policije KS prijavila za ubistvo policajaca pod kontrolom. Četiri osobe nalaze se u pritvoru, u sklopu istrage Tužilaštva BiH u predmetu “Volan”, a pritvor im je odredio Sud BiH.

Jedan od njih se dovodi u vezu s ubistvom, dok su ostali navedeni kao pomagači.

Jedan od trojice glavnih aktera ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, kako saznaje „Avaz“, pobjegao je u Njemačku, a riječ je o poznatom automafijašu Savi Marinkoviću. On je bio u bijegu nekoliko godina, ali je uhapšen u Njemačkoj zbog droge.

Uloga Žižana
Na slobodu će iz zatvora biti pušten u narednih nekoliko dana. Za njim će u narednim danima, kako saznajemo, biti raspisana međunarodna potjernica jer postoji opcija da Marinković ranije bude pušten na uvjetnu slobodu.

Sve ove detalje Macan je već iznio tužiocima i, prema informacijama „Avaza“, navodno je rekao da nije učestvovao u ubistvu policajaca jer se nalazio u drugom vozilu.

Sada se utvrđuje ko je tačno od tri osobe, među kojima je osumnjičeni i Marko Trifković Žižan, koje su bile uključene u likvidaciju policajaca i pucao na njih.

Nezvanično saznajemo da je to Sava Marinković. On je s mjesta suvozača pucao u policajce.

Osim toga, saznajemo da je vozilo koje su koristile ubice, crni Seat Leon rastavljeno u dijelove. Uništena je i puška iz koje je pucano na Šehovića i Vujinovića. Riječ je o kalašnjikovu.

Čije je oružje pronađeno na vikendici
Tokom istrage SIPA je prije mjesec na Macanovoj vikendici pronašla i dva kalašnjikova. Podsjećamo, utvrđeno je da su sarajevski policajci ubijeni iz kalašnjikova. Međutim, puška nikada nije nađena, osim jedne čahure na licu mjesta.

Saznajemo da je u toku vještačenje oružja, ali je mala vjerovatnoća da je riječ o puški iz koje su ubijeni sarajevski policajci jer je ona ranije uništena.

SIPA je nedavno obavila pretres stana Macanove supruge na Palama Marijane Savčić-Macan. Ona je uposlena u MUP-u RS, u Policijskoj stanici Pale. Međutim, puštena je na slobodu, kao i Dražen Ikanović i još jedan muškarac koji su bili predmet opservacije.

Ovo je završena priča
Duško Tomić, Macanov advokat, rekao je za “Avaz” da ne može komentirati iskaz Macana, ali da će sve biti vrlo brzo riješeno.

– Ja samo mogu reći da u svoje ime Macanu i njegovoj porodici zahvaljujem na svemu kako bi se stavila tačka na ovaj mučan slučaj. On je ovdje heroj. Ovo je završena priča. Sve će se znati u narednom periodu, vrlo brzo – rekao nam je Tomić.

(Avaz/PRESS)

Pročitajte više: Postavljen novi spomenik ubijenim sarajevskim policajcima Šehoviću i Vujinoviću

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori