Knjiga ‘Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok’ bit će predstavljena 17. aprila

Književnost

Knjiga Širaza Brka

Knjiga pod nazivom “Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok“, bit će predstavljena 17. aprila ove godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Knjiga sadrži kratke priče o inovatorima i izumima, značajnim ličnostima i dostignućima, koja potiču iz islamskog svijeta, a koja su na neki način obilježila razvoj Evrope ili čak cjelokupnog čovječanstva.

Strukturirana je i zamišljena kao svojevrstan ramazanski kalendar, jer mjesec ramazan ima 30 dana, a knjiga sadrži 30 priča, dopunjenih još jednom pričom, kao bajramski poklon 31 autora.

U pričama se spominju renomirani naučnici, poput Abulcasisa, Averroesa, Avicene, Gebera, Omera Hajjama, Al-Batanija, Al-Birunija, Al-Džazarija ili Al- Horezmija.

Također, pominju se i poznate i značajne žene poput Fatime al-Fihri, koja je osnovala prvi univerzitet na svijetu, zatim pravnice i matematičarke Sutajte al-Mahamili ili vladarki poput Amine od Zarie iz Afrike ili Zubejde bint Džaʿfar.

Tu je i putopisac Ibn-Batute ili moreplovac Zheng Hea, za kojeg rijetko ko zna, a koji je u mnogo čemu premašio Kristofora Kolumba. Pored toga, autori/ce, pripovijedaju o produktivnoj interakciji Orijenta i Okcidenta. Donose nam priče o kafi, šahu, tulipanima, ali i algoritmu, nalivperu, arhitekturi, lingvistici ili matematici, za čije su širenje bili presudni Osmanlije, Arapi i Perzijanci.

Priče se oslanjaju na već pomenute historijske ličnosti, ali su one u pojedinačnim pričama opisane i predstavljene na djeci i omladini zanimljiv način, u nadi da će kod njih, a možda i kod odraslih čitalaca, podstaći razmišljanje o kulturološkoj i naučnoj razmjeni i međusobnoj nadgradnji Istoka i Zapada, koja već stoljećima postoji, a nedovoljno je poznata.

Kako je najavljeno, o knjizi će govoriti ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Nezir Halilović, izdavač i prerađivač knjige Amina Salkić, a moderator je Širaza Brka.

(FENA)

Pročitajte više: Sarajevski sajam knjiga: Okupilo se više od 100 izdavača iz BiH i regije

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori