Afrička atletičarka postavila je novi olimpijski rekord i osvojila zlato u finalu na 1500 metara za žene

Kenijka Faith Kipyegon zaradila je zemlji drugo zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, zahvaljujući naglašenom nastupu u ženskom finalu na 1500 metara.

Kipyegon je bio previše moćan za favorita pred utrku iz Nizozemske Sifan Hassan, koja je završila na trećem mjestu nakon blage greške u koracima na posljednjih 200 metara.

Britanka Laura Muir, koja je također istrčala impresivnu utrku, osvojila je srebro.

Žensko finale na 1500 metara bilo je jedno od najiščekivanijih utrka u petak, 6. kolovoza, posebno zato što je ulog za Kipyegon bio iznimno velik.

Mnogi su utrku vidjeli kao derbi između Kipyegona i Sifana Hasana, koji su razvili žestoko rivalstvo koje datira iz 2016. godine.

Par je bio zaključan u intenzivnoj međusobnoj borbi u prva dva kruga jer su se dovoljno rano isključili iz glavnog čopora.

Hassan je izgledao ugodno u vodstvu na prvih 1000 metara utrke, ali Kipyegon je odradio dobar posao u održavanju tempa, s britanskom Laurom koja je zaostala na trećem mjestu.

Kad je zvono označilo posljednji krug, Kipyegon je oslobodila snažan skok koraka dok je postupno uspostavljala određenu udaljenost između sebe i Hasana, čija je moć, izgleda, nestajala kad je to bilo važno.

Hassan je na kraju napravio lažni korak u posljednjih 200 metara što je omogućilo britanskoj Lauri da je prestigne, ali o prvom mjestu već je govorio zimzeleni Kipyegon.

Kipyegon ruši rekord
Zahvaljujući vremenu od 3:53:11, Kenijka je uživala u dvostrukom zadovoljstvu jer je njezina pobjeda također značila da je u utrkama oborila rekord star 33 godine, koji je prethodno držala Rumunjka Paula Ivan (3: 53,11).

Kipyegon je također postala prva Kenijka koja je uspješno obranila naslov u utrci jer je istu osvojila na Olimpijskim igrama u Riju prije pet godina.

Kipyegon je rekao, kako citira Nation.

"Tako sam sretan. To je bilo nešto što nisam očekivao i uspio sam. Bila je to jako brza utrka, znao sam da će trajati do posljednjeg kruga."
"Postizanje olimpijskog rekorda za mene je jednostavno nevjerojatno. Tako sam sretan. Znao sam da će biti teška utrka biti tamo sa Sifanom i Laurom."


Nema više medalja za Nigeriju


U međuvremenu su se nade reprezentacije Nigerije u osvajanju još jedne medalje u hrvanju raspršile nakon što je Adijat Idris podlegla Oksani Livach u njihovoj ženskoj konkurenciji u hrvanju do 50 kg.

Devetnaestogodišnjakinja nije imala odgovore na pitanja koja joj je ukrajinska opozicija postavljala tijekom borbe jer je izgubila 10: 0 i ponizno se povukla s ljetnih igara.

S obzirom da se ovog vikenda gasila baklja Tokija 2020., zapadnoafrički predstavnici nemaju šanse zahtijevati bilo koju drugu medalju osim onih koje su ovoj zemlji zemlji dali Blessing Oborodudu i Ese Brume.

PROČITAJTE VIŠE: Amel Tuka na šestom mjestu na Olimpijskim igrama

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori