Amel Tuka na šestom mjestu na Olimpijskim igrama

Tuka pred večerašnje finale: Imam poseban motiv, s tribina će me bodriti jedan "mali navijač"
Foto: Anadolija

Amel Tuka (30) osvojio je šesto mjesto u finalu utrke na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju. Amel je dobro otvorio trku, na početku je držao korak za vodećim, no nakon 400 metara izgubio je korak za vodećim i tek u finišu uspio je popraviti svoju poziciju i doći do šeste pozicije.

Emmanuel Korir iz Kenije je osvojio zlatnu medalju s vremenom 1:45.06, na drugom mjestu završio je njegov sunarodnjak Ferguson Rotich, koji je trčao 1:45.23. Na trećem mjestu završio je senzacionalni Patryk Dobek (1:45.39), a naš Amel je utrku završio na šestom mjestu s vremenom 1:45.98.

Ispred Tuke su završili još i Peter Bol (1:45.92) i Adrian Ben (1:45.96).

Podsjećamo, Tuka je plasman u finale osigurao zauzimanjem druge pozicije u svojoj kvalifikacionoj grupi, koja ga je odvela u veliko finale, a on je utrku završio s vremenom 1:44.53, što mu je ujedno bio i najbolji rezultat sezone

Tukini rivali u finalu su bili Gabriel Tual (Francuska), Patryk Dobek (Poljska), Emmanuel Kipkurui Korir (Kenija), Clayton Murphy (SAD), Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Adrian Ben (Španija), Peter Bol (Australija) i Nijel Amos (Bocvana).

Pročitajte više: Amel Tuka se plasirao na finale Olimpijskih igara!

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori