Kilde, u Wengenu, osvaja svoju drugu super-G pobjedu u sezoni

Skijanje - muškarci

Kilde pobjednik u Wengenu
Foto: (Agence Zoom)

Aleksander Aamodt Kilde, u Wengenu, je rizikovao sve i osvojio sve na slavnom Wengenovom Lauberhornu u petak ujutro.

Znao je tačno šta treba da uradi da bi trijumfovao u jednoj od najpoznatijih super-G trka na Audi FIS World Cup Tour.

Ne samo da je veliki rival Marco Odermatt imao tipično dobru izvedbu, već je u velikom i oduševljeno primljenom iznenađenju, Odermattov sunarodnik Stefan Rogentin otišao još brže.

Ovaj 28-godišnjak je stigao na turnir u svom rodnom gradu sa najboljim rezultatom ikad. Petim u svojim 75 startovima Svjetskog kupa. Ali nakon što je zabilježio najbrže vrijeme na treningu spusta – uoči subotnje dugo očekivane trke Svjetskog kupa – Rogentin je poletio.

Čvrsto i precizno na svim renomiranim dionicama Lauberhorna, Švajcarac je pobjedio u formi Odermatta – pobjednika dva od tri prethodna superveleslala Svjetskog kupa ove sezone – i postavio najteže mete na 1:48,11.

Ali daleko od Kildea, činilo se da ga je to jednostavno oslobodilo.

“Od početka sam gurao koliko sam mogao i u Brüggli-S (sada poznatiji kao Kernen-S) na granici, ali tako je ponekad,” rekao je oduševljen Kilde uz smijeh u ciljnoj zoni .  

Njegovi napori u Kernen-S, uzastopni zaokreti desno-lijevo od 90 stepeni, bili su pokazatelj zaista sjajne vožnje. Aktuelni šampion Svjetskog kupa u superveleslalu je napravio veliku grešku kada je ušao i zamalo je spustio kuk, ali je toliko moćan da je uspio ne samo da se izdrži, već i zabilježi jedno od najbržih izlazaka.

To je bila vrsta poteza koja je navela sve, od rivala Vincenta Kriechmayra do djevojke Mikaele Shiffrin, da izraze svoje divljenje trkaču koji izgleda poznaje vrlo malo ograničenja.

“Naravno, trojica ispred mene su bila luda. Aleks je gurao svaki metar,” rekao je Kriechmayr, koji je završio na četvrtom mjestu nakon jedne velike greške na zastrašujuće brzoj gornjoj dionici.

Zelena svjetla na svakoj dionici, Kilde je izazvao više uzdaha strahopoštovanja svojim naporima niz Haneggschuss, legendarni Lauberhornov teren gdje se maksimalne brzine približavaju 160 km/h. U svom trzaju duže od ikoga, Kilde je zadržao trijumf za 0,27 sekundi za svoju drugu pobjedu u sezoni.

„Na krajnjoj granici, to je način na koji to moramo da uradimo u super-G i ponekad to funkcioniše, a ponekad ne,“ rekao je Kilde, i dalje se smješeći se.

Drugo mjesto je svakako izmamilo osmijeh i Rogentinu.

“Poseban dan za mene, nevjerovatan osjećaj. Ne može bolje”, rekao je švajcarski trkač. “To je tako posebno, moj prvi podijum i podijeliti ga sa Oddiejem (Odermatt), to je savršeno.”

Treće mjesto znači da su to vrlo impresivne dvije pobjede, drugo mjesto i to treće od četiri dosadašnje utrke Super-G Svjetskog kupa za Odermatta.

„Pretpostavljam da sam više srećan zbog njega nego zbog sebe, tako je lijepo vidjeti ga prvi put na podijumu,“ rekao je Odermat. "Već godinama je tako brz na treninzima i da mu je to uspjelo da odradi sada prvi put ovdje u Wengenu, najposebnijoj utrci za švicarski tim, to je jako lijepo za njega."

Švajcarac, koji se takođe bori sa Kildeom na vrhu trke za ukupnu titulu 2023. godine, priznao je da mora da uradi neki domaći zadatak uoči velike trke u subotu.

“Aleks je imao nevjerovatanu vožnju posebno na vrhu. Moram gledati kako on vozi i sutra pokušati to učiniti kao on.”

Uslovi su savršeno postavljeni za jednu od najiščekivanijih trka spusta svake godine, sa švicarskom publikom koja je spremna da podivlja zbog lokalnog heroja Beata Feuza.

Aktuelni olimpijski šampion u spustu u subotu se posljednji put utrkivao na domaćem snijegu i pokazao je da neće mirno, zabilježivši svoj najbolji super-G finiš sezone sa sedmim.

Ali konačnu riječ ima Mauro Caviezel. Nakon uspješne karijere, uključujući i titulu prvaka Svjetskog kupa u superveleslalu 2020., 34-godišnji Švajcarac je iskoristio priliku da objavi povlačenje pred svojim zahvalnim domaćim navijačima.

Izvor: fis-ski.com

Pratite nas na Facebook akter.ba - Kilde, u Wengenu, osvaja svoju drugu super-G pobjedu u sezoni

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori