Federica Brignone osvaja St. Anton super-G i postavlja italijanski rekord

Skijanje - žene

Italijanka Federica Brignone u subototnjoj utrci osvojila prvo mjesto.

Od spusta preko superveleslala do skraćenog superveleslala na stazi koju je postavio jedan od njenih trenera, zvijezde su se udružile da Federica Brignone postigne rekordnu pobjedu u St. Antonu u subotu 14.1.2023. godine.

Bivša ukupna prvakinja Svjetskog kupa savladala je sprint u austrijskom ljetovalištu i postala prva Italijanka koja je pobijedila na 21. utrci Svjetskog kupa, prekinuvši neriješeno sa svojom saigračicom Sofijom Goggiom.

Brignone je ostvarila svoju prvu pobjedu u sezoni i osmu pobjedu u superveleslalomu za nešto više od minute — 1:00,21 — ispred švicarskog para Joane Haehlen (+0,54s) i Lare Gut-Behrami (+0,66s).

"Zaista sam zadovoljna i ponosna na ono što sam radila danas na stazi," rekla je Brignone, koja je ušla u trku pošto je zailježila samo jedan rezultat u prvih 10 u svojih pet brzinskih trka do sada ove sezone.

"Započela sam sezonu jako loše sa brzinom i sa brzim skijama nisam imala samopouzdanja. Sada se vraća i znam da sa svojim skijama mogu raditi šta želim."

Počevši od bib-a br. 6 u trci prebačenoj sa nizbrdica, a zatim skraćenoj zbog značajnih snježnih padavina, i na stazi koju je postavio italijanski trener Giovanni Feltrin, Brignone je napravila malu grešku na početku, ali se ponovo fokusirala na srednjem dijelu staze.

"Stvarno sam željela da napadnem i nisam imala veliku grešku, ali prije Eisfalla bila sam blizu mreža, blizu mreža, blizu mreža", rekla je.

"I rekla sam, 'Oh, izgubila sam toliko vremena', pa sam pokušala stvarno da odem i pokušala sam da guram stvarno do kraja i znala sam da mogu napraviti razliku ovdje dolje na stazi."

Pokazalo se da je to bio ključ njene pobjede jer je iskoristila svoje veleslalomske vještine kako bi skijala uzvišenu završnu dionicu staze skoro pola sekunde brže od bilo koga prije ili poslije nje.

"Nakon Eisfall-a do cilja zaista sam bila u stanju da guram svaki okret, ne kasnim, ne klizim, i zaista sam održavala svoju brzinu," rekla je.

Međutim, pobjeda je bila daleko od osigurane, jer su zvijezde ženskog brzog skijanja tek dolazile i sve su pucale u vrijeme Brignone.

Ali, jedan po jedan, nisu je uspjeli da skinu sa prijestolja — sa Gut-Behramijem koja je bila najbliža, ali nikada nije zaista zaprijetila — i, u Goggiinom slučaju, nisu uspjeli da završe.

Utrkujući se po prvi put u skoro mjesec dana kao rezultat praznične pauze i nedavnog tehničkog napornog rasporeda, Goggia je skijala na svoj tipičan način visokog rizika i srušila se, nepovređena, na pola staze.

Švicarka Joana Haehlen osvojila je iznenađujuće drugo mjesto u St. Antonu.

Nakon što je prvih 15 nosilaca došlo i otišlo, Haehlen je počela sa 18. igračkom i izjednačila svoj najbolji finiš u karijeri na drugom mjestu, postavljenom u spustu u finalu Svjetskog kupa prošle sezone.

"Nisam mogla vjerovati kada sam prešla ciljnu liniju i vidjela broj 2 jer sam na kapiji broj 5 zamalo izašla", rekla je Haehlen.

"Pretpostavljam da je to super-G, morate ga gurnuti do granice i uspjelo je do cilja."

Haehlen je iznenađujući izgurala timsku kolegicu Gut-Behramija na treće mjesto, što je rezultat koji je švicarska zvijezda smatrala velikim uspjehom, s obzirom na ono što je opisala kao nezadovoljavajući učinak.

"Nisam baš zadovoljna (sa) načinom na koji sam skijala, samo sam sretna što sam bila brza", rekla je Gut-Behrami.

Lara Gut-Behrami

"Još uvijek se malo mučim s balansom, ali sam sretna što sutra imamo drugu priliku da mogu malo čistije skijati i možda malo više gurati između zavoja."

Pobjednice
Sofia Goggia pala na stazi

Drugi superveleslalom St. Antona zakazan je za nedjelju u 10:30 po lokalnom vremenu.

Povezane vijesti: Federica Brignone osvojila Mali kristalni globus u superveleslalomu

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)