KCUS tvrdi da niko nije umro na malina respiratorima: “Mi smo ljekari, nismo ubice”

"Zaprepašteni smo silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS."

KCUS tvrdi da niko nije umro na malina respiratorima
"Mi smo ljekari, nismo ubice"

Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u proširenom sastavu, obavještava javnost da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.

"KCUS sa kompletnim medicinskim osobljem već više od godinu dana vodi bespoštednu bitku s pandemijom COVID–19, radi očuvanja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, ali i cijele FBiH.

Rezultat te borbe su hiljade spašenih života i opravljenih građana.

Želimo uvjeriti naše građane da ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali njihove živote i zdravlje", navodi se u saopćenju KCUS-a, u kojem se dodaje:

"Zaprepašteni smo silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS. Mi smo ljekari, nismo ubice. Ti koji nas brutalno vrijeđaju i pozivaju na linč, stavljajući nam metu na čelo, su ljudi čije smo živote spašavali. Spašavali smo i živote članova njihovih porodica. Oni će se prepoznati. Neka ih bude stid ako znaju šta to znači.

Foto: Pexels

Poručujemo im da ćemo njihove prljave planove, uz svu nadljudsku borbu sa COVID–19, osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju."

Neće se, poručuju, "izmaći pred ovolikom količinom zla i objeda, niti grubim kršenjem kodeksa profesionalnog ponašanja nekih medija i političara". Takvo ponašanje, smatraju, inkriminirano je odredbom člana 363 St. 2 Krivičnog zakona FBiH.

"Napominjemo da su metode koje se koriste otvoreno huškačke i ispunjene govorom mržnje. Ovakvim ponašanjem izazivaju strah i paniku kod građana koji su već iscrpljeni pandemijom COVID–19.

Pozivano građane da ostanu mirni i da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi naša zajednička borba sa pandemijom bila još uspješnija. U toj borbi KCUS i naše hrabro i vrijedno osoblje, kao i do sada, davat će sve od sebe.

Mi pozivamo ministra Vranića da sutra dođe u KCUS na sastanak u 9 h sa anesteziolozima iz KCUS. Također i svim ostalim uposlenicima koji učestvuju u liječenju COVID–19 bolesnika", kaže se u saopćenju Kriznog štaba KCUS.

Pročitaj više: Sebija Izetbegović na Sudu BiH: Ništa ne zna i ničega se ne sjeća

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori