Kazali da rade u “donatorskoj banci” Francuske: Sarajliji ponudili 80.000 eura pa ga prevarili

MANIPULACIJE

Kazali da je potrebno da uplatim određene iznose kako bi se napravili certifikati i potvrde, priča nam prevareni građanin

Internetske i slične prevare česta su pojava i u Bosni i Hercegovini. Lažni mailovi povezani su sa sakupljanjem podataka s korisničkih računa i njihovom zloupotrebom. Iako mnogi, kada vide takav mail, ili ga izbrišu ili ignoriraju, ima i onih koji, nažalost, nasjednu na prevaru.

Jedan od njih je i Sarajlija koji se javio te ispričao kako je nasamaren.

Pečati i potpisi

Kako su kazali, u maju prošle godine javila mu se izvjesna "Amina Salifou", koja se predstavila kao zaposlenica “donatorske banke” Francuske. Nakon što su razmijenili nekoliko poruka ponudila mu je donaciju od 80.000 eura.

- Putem donatorske banke „Bank Finance“ iz Francuske ponuđen mi je taj iznos. Bilo je potrebno da uplatim određene iznose kako bi se napravili certifikati i potvrde, 172 eura, pa 384 eura i tako u nekoliko navrata. Svaki put sam na Viber dobivao fotografije tih certifikata, potvrda i slično - priča nam.

Kaže da mu nije ništa bilo sumnjivo, jer su papiri imali i pečate, potpise, sve što je potrebno.

- Potom je moj dosje prebačen, kako su mi rekli, u Centralnu banku Francuske (BGFI) na daljnju proceduru. Ukupno sam uplatio oko 1.000 eura za razne potvrde - kaže ovaj prevareni građanin.

Kako nsu nam kazali, s prevarantima je i telefonski razgovarao.

- Putem Vibera ili WhatsAppa su me zvali agenti i advokati iz Francuske, sve s njihovog pozivnog broja. Imali su dobru priču. Odgovarali su mi na poruke, sve što mi je dodatno trebalo pojasniti, oni su mi pojasnili. Kada su mi jutros (jučer, op. a.) tražili još oko 170 eura, odustao sam - istakao je.

Viber poruke

- Gospodine, ispričavam se na kašnjenju s odgovorom. O Vašem dosjeu razgovarao sam s BGFI bankom i žao mi je što je odgovor negativan, a usto su odbili oporučiti Vaš dosje. Bili su čvrsti u svojoj odluci, ili ćete platiti 130 eura ili će Vaš dosje biti stvarno zabranjen. Također su mi rekli da su već izbrisali vezu između Vas i agenata s kojima ste prije komunicirali. Ako želite, dat ću Vam WhatsApp broj glavnog direktora BGFI banke s kojim ćete komunicirati - glasila je poruka putem Vibera koju je jučer dobio od „advokata banke“.

Kazali da su bogati nasljednici

Lažni bogati nasljednici najstariji je trik na svijetu, ali s obzirom na količinu poruka koje kruže internetom, očito je da uspijeva jer je teško drugačije objasniti njihovu pojavu.

Uglavnom, korisniku se putem maila javlja rođak preminule osobe, obično iz neke egzotične zemlje, kojem je porodica ostavila nasljedstvo, ali ga ne može podići iz političkih razlog.

Ovakve mailove ne treba ni otvarati.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori