Katharina Liensberger: Osvojila prvo mjesto u finalu Svjetskog kupa u disciplini slalom

Katharina Liensberger ostvarila je danas pobjedu i osvojila globus u disciplini slalom na finalu Audi FIS sezone svjetskog kupa u Lenzerheideu.

U međuvremenu svojim šestim mjestom u današnjem slalomu, Petra Vlhova u ukupnom plasmanu osvojila je Veliki Kristalni globus .

Od početka Svjetskog prvenstva u Cortini, Austrijanka je iskoristila svoj zamah pri kraju sezone i potvrdila današnji uspjeh.

Danas je započelo uzbudljivo takmičenje. Bila je ovo utrka tri fantastične žene, Liensbergera, Mikaele Shiffrin i Petre Vlhove, koje su jurišale na tron slaloma.

"Mogu reći da sam bila dovoljno dobra da osvojim slalomski globus, to je fantastično", rekla je Katharina Liensberger nakon trke. "Mislim da ne mogu tražiti ništa više ili da može biti bolje."

Mikaela Shiffrin je zauzela drugo mjesto u trci sa zaostatkom 1.24. Bila je daleko iza Liensberger, koja  je danas dominirala. Treće mjesto pripalo je Švicarki Michelle Gisin, koja je zaostala 1.95 sekundi.

U međuvremenu, Vlhova, koja je do danas vodila u poredku u slalomu, u današnjoj prvoj vožnji je posustala i na kraju druge trke se morala zadovoljiti šestim mjestom.

Bodovima koje je osvojila Vlhova u današnjem slalomu matematički je osigurala prvo mjesto u ukupnom plasmanu.

To je prvi Veliki globus za Vlhovu, koja na sutrašnju posljednju trku sezone odlazi sa 136 bodova prednosti ispred Lare Gut-Behrami.

"Ova sezona za mene je bila zaista teška. Odradila  sam puno utrka i bila sam jako opterećena," rekla je Vlhova.

“Ali sada mogu reći Uspjela  sam. Dolazim  iz Slovačke, nemam veliku ekipu. Nismo velika skijaška nacija, tako da noseći Veliki Globis  kući znači puno za mene i moju zemlju. Mislim da mi treba vremena da sve shvatim, ali radujem se dolasku kući i proslavi sa svojim prijateljima i porodicom. " kazala je Vlhova.

Ipak, ljubitelji skijanja  i organizator  Svjetskog kupa raduju se posljednjoj prilici da sutra organizuju dvije posljednje utrke kako bi zatvorili vrlo jedinstvenu sezonu Audi FIS Svjetskog kupa sezona 2020-21.

Pročitaj više: Katharina Liensberger osvojila prvu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori