Kanada neće slaviti nacionalni praznik nakon otkrića tijela djece u grobovima

Kanada neće slaviti nacionalni praznik nakon otkrića tijela djece u grobovima
Internet, Foto:Federacija suverenih autohtonih naroda Kanade

Nakon otkrića stotina tijela u neoznačenim grobovima u bivšim školama za autohtonu djecu, zajednice širom Kanade otkazuju ili mijenjaju planove proslave patriotskog praznika Dana Kanade u četvrtak. Na taj način povećavaju pritisak na premijera Justina Trudeaua da otkaže nacionalne proslave.

U utorak je održana i komemoracija za 751 dijete čiji su posmrtni ostaci pronađeni na mjestu nekadašnjeg crkvenog internata​​​​​​​​​​​​​. ​Ukupno 139 crkvenih internata u Kanadi, koje je Katolička crkva otvorila 1800-ih godina u ime kanadske vlade, bila su mjesta u kojem se nalazilo više od 150.000 autohtone djece koja su prisilno oduzeta od njihovih porodica. Posljednja takva škola je zatvorena 1997. godine.

Nijedno tijelo iz dvije škole nije ekshumirano.pa još nema naznaka kako su i kada umrli. Komisija za istinu i pomirenje utvrdila je da su bolesti, pothranjenost i fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje bili široko rasprostranjeni u takvim školama.

Decenijama su porodice bile prisiljene slati svoju djecu u internate kako bi ih asimilirali. To je nacionalna Komisija za istinu i pomirenje 2015. utvrdila kao pokušaj da se unište njihove kulture. Otkrivanjem tijela u dvije škole u zapadnoj Kanadi, od kojih većina pripadaju djeca, mnogi pripadnici autohtonih zajednica i njihove vođe kažu da je u ovom trenutku neprimjereno slaviti zemlju koja stoji iza sistema.

- Obilježavanje Dana Kanade smatra se nevažnim za sve živote djece koja su izgubljena. Podstičemo sve da razmotre cijenu koju su ta djeca morala platiti od strane kanadske vlade - rekao je čelnik Bobby Cameron iz Saskatchewan federacije suverenih domorodačkih naroda, piše New York Times.

Dan Kanade obilježava se svake godine na 1. juli. A obilježava se događaj iz 1867. godine kada su se tri britanske kolonije udružile i formirale ono što je sada poznato kao Kanada. Mnogi domoroci nikada nisu obilježili Dan Kanade. Svoje kanadsko državljanstvo vide kao nešto što im je nametnuto. Međutim, drugi su u prošlosti aktivno učestvovali u proslavama.

Izvor: FENA

Pratite nas na facebook akter.ba - Kanada neće slaviti nacionalni praznik nakon otkrića tijela djece u grobovima

Pročitaj više: Kanada je uvela promjenu koja je oduševila svijet: Spojili su dom za starije i sirotište

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori