Kanada: Građani ostavljaju dječje igračke i pale svijeće ispred Parlamenta Britanske Kolumbije

Kanada: Građani ostavljaju dječje igračke i pale svijeće ispred Parlamenta Britanske Kolumbije
Foto: Mert Alper Derviş /AA

Brojni građani proteklih dana dolaze ispred zgrade kako bi na taj način odali počast stotinama djece čiji posmrtni ostaci su otkriveni u neoznačenim grobovima na mjestu nekadašnjih crkvenih internata

Brojni građani ostavljaju dječje igračke i pale svijeće ispred zgrade Parlamenta Britanske Kolumbije u čast stotina djece autohtonih zajednica čiji posmrtni ostaci su otkriveni u neoznačenim grobovima na mjestu nekadašnjih crkvenih internata u kanadskim provincijama Britanska Kolumbija i Saskatchewan, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred zgrade Parlamenta Britanske Kolumbije postavljen je i transparent s natpisom "1505". To predstavlja broj djece čiji posmrtni ostaci su otkriveni u neoznačenim grobovima.

- Svjedoci tvrde da su tijela djece spaljivana u crkvenoj školi -

U jeku rasprava o pronađenim posmrtnim ostacima 1.148 neidentificirane djece u krugu tri crkvene škole sa internatima u kanadskim provincijama Britanska Kolumbija i Saskatchewan. Pojavile su se i tvrdnje da su u krugu Crkvene škole Mohawk u Brantfordu, u kanadskom Ontariju, spaljivani posmrtni ostaci djece.

Centar za lokalni podršku u regiji Brantford organizirao je šetnju u znak sjećanja na djecu koja su izgubila živote za vrijeme boravka u internatima crkvenih škola. Nekoliko hiljada Kanađana okupilo se ispred zgrade Narodnog centra u Brentfordu, odakle su mirnom povorkom krenuli ka Crkvenoj školi Mohawk.

Jedan od učesnika povorke Doug Enhug je za Anadolu Agency (AA) kazao da mu je otac pohađao tu školu s internatskim smještajem. Na upit novinara da li se u krugu Mohawk škole nalaze grobnice, Enhug je kazao da je tamo nemoguće pronaći bilo šta.

“Ne mogu tamo ništa naći jer su tijela spaljena. Slušao sam to od osobe koja se spasila iz te škole. Vidio je kako spaljuju tijelo u krematorijumu. Slušao sam i priče mog oca. Škola je tada imala dvorište veće od 1.200 dunuma. Sada je to 40 dunuma. Šta se može pronaći tamo“, upitao je Enhug.

Direktorica Centra za lokalnu podršku Rebecca Wilson je u ime organizatora povorke kazala da u krugu škole postoji krematorij.

“Slušala sam brojne priče kako su tamo spaljivali i uništavali smeće. Podržavamo, ipak, ideju da se pretraži to područje. Ne možemo znati rezultat ako to ne uradimo“, kazala je Wilson.

- Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren 1820-ih

Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren je 1820-ih, širom zemlje ih je postojalo 139. Posljednji je zatvoren 1996. godine. Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece koja su nasilno oduzeta od porodica, većina je bila izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.

Pročitajte više: Kanada neće slaviti nacionalni praznik nakon otkrića tijela djece u grobovima

Parlamenta

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori