Kakvo nas ljeto čeka? Iznadprosječna toplina ne bi trebala izostati

KAO i u dosadašnjem dijelu maja, i tokom njegovih posljednjih dana te početkom juna u većini Bosne bit će sunčanije. Uz temperaturu zraka oko prosječne za doba godine, a u sjevernim krajevima oblačnije, kišovitije i svježije.

Kiša na kopnu neće biti ni česta ni obilna, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom oko 20 °C.

Osjećaj svježine pojačat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu većinom tramontana i bura, s olujnim udarima. Posebno od kraja subote do ponedjeljka.

U drugom dijelu iduće sedmice znatno se povećava vjerojatnost za stabilnije, sunčanije i širom Bosne toplije vrijeme. Koje bi moglo biti uvod u jedan širom Bosne iznadprosječno topli mjesec i sezonu, kakva ovog proljeća nije bila.

O maju i ljetu

Sličnih smo primjera imali i nedavno.

Na primjer, maj 2019. širom Bosne bio je znatno hladniji i kišovitiji od ovogodišnjega, štoviše, među 10 najhladnijih u povijesti mjerenja. Nakon čega je uslijedilo ljeto koje je bilo među 10 najtoplijih otkada postoje mjerenja.

Prognoze za ovo ljeto do sada nisu upućivale na takvu ekstremnost, ali "iznadprosječna toplina ne bi trebala izostati niti ovog ljeta", zaključio je Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Evo malo detaljnije prognoze

U subotu promjenjivo oblačno, ponegdje uz malo kiše.

Nakon većinom vedrog jutra, samo rijetko s maglom, tokom subote porast naoblake, poslijepodne mjestimice moguće i uz malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Najviša dnevna temperatura između 19 i 21 °C, a jutarnja od 8 do 11 °C.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori