Kakva postajemo nacija: Skoro 200.000 osoba živi s roditeljima u BiH

Kakva postajemo nacija: Skoro 200.000 osoba živi s roditeljima u BiH
Foto; lajger

Većina mladih starijih od 25 godina koji su nedavno napustili Bosnu i Hercegovinu emigrirali su iz zemalja Evropske unije.

“Nemamo podatke o tome koliko je mladih u posljednje vrijeme napustilo BiH, ali prema podacima zemalja domaćina, zemlje u koje se naši stanovnici najčešće iseljavaju su zemlje EU (Njemačka, Hrvatska, Austrija, Slovenija itd.), “. Kazali su Feni iz Agencije. za statistiku BiH.

Kada je u pitanju nezaposlenost mladih u našoj zemlji. Anketa o radnoj snazi 2020 pokazuje da prednjače oni od 20 do 24 godine sa završenom srednjom školom.

Najveći broj mladih koji su završili srednju školu, fakultet, master i doktorat, a nezaposleni su, imaju između 25 i 29 godina.

Istraživanje također pokazuje da veliki broj mladih koji su nezaposleni (od 20 do 39 godina) imaju samo završenu osnovnu školu. Ili su bez škole.

Iz Agencije napominju da je riječ o podacima iz Ankete o radnoj snazi koja je sprovedena u skladu sa propisima EU. Ne treba ih porediti sa podacima iz evidencije Zavoda za zapošljavanje zbog metodoloških razlika.

Osim toga, veliki broj mladih u našoj zemlji još uvijek živi sa roditeljima. Novije podatke nismo uspjeli dobiti. Ali samo oni koji su stariji od 30 godina, a žive sa roditeljima, prema posljednjem popisu imaju skoro 200.000.

"Prema podacima iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine. Od ukupnog broja osoba starih 30 godina i više, 186.090 živi s roditeljima. U taj su broj uračunate osobe koje žive s oba roditelja ili samo s jednim, a promatrane su kako bračne tako i izvanbračne zajednice", kažu iz Agencije za statistiku BiH.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori