Kako je izgledao Mariupolj prije ruske invazije na Ukrajinu

Ukrajina

Invazija Ruske Federacije na Ukrajinu započela je 24. februara i iako skoro svaki dio ove države osjeća rat na svoj način, grad koji se od početka nalazi u fokusu svjetske javnosti je Mariupolj.

Lučki grad na jugu Ukrajine bio je meta ruskih napada od početka invazije. Osim ruskih vojnika, u napadima na grad učestvovali su i pripadnici vojske samoproglašene Narodne Republike Lugansk kao i Čečeni pod komandom Ramzana Kadirova.

Grad je bombardovan svakodnevno, a osim s kopna, ruska vojska grad je gađala i s mora. Iako je gotovo u potpunosti pod kontrolom Ruske Federacije, borbe se i dalje vode oko fabrike Azovstal unutar koje je smješteno nekoliko stotina pripadnika ukrajinske vojske kao i bataljona Azov.

Borbena dejstva u Mariupolju vjerovatno će kad-tad biti okončana, međutim šteta koja je napravljena u samom gradu gotovo u potpunosti je izmijenila njegov opis.

Prema podacima iz grada, oko 90 posto kuća u Mariupolju uništeno je u većoj ili manjoj mjeri, a više od 200.000 stanovnika je napustilo grad bez nade i želje da će se ponovno vratiti u ovaj lučki grad i jedan od najvažnijih privrednih centara Ukrajine.

Prije ruske invazije na Ukrajinu i kobnog 24. februara, Mariupolj je živio potpuno drugačiji život. Grad je brojao oko 400.000 stanovnika, a brojni snimci prikazuju i ljepote koje je, i pored industrijske pozadine, Mariupolj imao.

Široki gradski trgovi, mnoštvo drveća i brojni građani na ulicama na putu prema poslu ili u slobodnim aktivnostima, bili su svakodnevnica ovog grada, a mnogi su ga smatrali kao mjestom na kojem se ljudi mogu u potpunosti opustiti.

"Mnogi stanovnici radili su za kompanije koje su bile direktno ili indirektno povezane s aktivnostima u luci, izvozeći željezo, čelik, žito i mašine širom svijeta", piše Deutsche Welle.

Danas, željezara Azovstal u kojoj su mnogi stanovnici Mariupolja prije ruske invazije radili, postala je simbol ukrajinskog otpora, a za ponovno oživljavanje mariupoljske luke bit će potrebno još mnogo vremena.

Iako je određeni broj stanovnika ostao u gradu ili se vratio u njega, situacija u Mariupolju i dalje je izuzetno teška. Građani i dalje na hranu i vodu čekaju u redovima za humanitarnu pomoć, a brojni stanovnici i dalje se nemaju gdje vratiti s obzirom na to da su njihovi domovi u potpunosti uništeni, a plan obnove još uvijek ne postoji.

"Kada će nam isplatiti novac za obnovu niko ne zna. Oni nas samo uvjeravaju da će se grad vrlo brzo ponovo 'roditi' i da će biti bolji nego što je bio", rekao je jedan do stanovnika za lokalni medij 0629.

Klix.ba

Pročitajte više: Putin dao uslove za razgovor sa Zelenskim

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)