Putin dao uslove za razgovor sa Zelenskim

NAKON MIČELOVOG POZIVA

Putin rekao je da je Rusija predala ključne dokumente Ukrajini za nastavak mirovnih pregovora

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstal u luci Mariupolju pod ruskom opsadom.

- Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zagarantovan ako polože oružje (…) No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost - rekao je Putin, a prenosi se u saopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Evropskog vijeća Čarlsa Mičela (Charles Michel).

Dan ranije ruski predsjednik je naredio opsadu velikog industrijskog kompleksa Azovstala, gdje je, tvrdi Moskva, 2000 vojnika, ali nije naredio napad kako bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

Prozvao EU

Putin je ocijenio neodgovornima izjave predstavnika EU o potrebi rješavanja situacije u Ukrajini vojnim putem i činjenicu da se prešućuju mnogi ukrajinski ratni zločini.

Osim toga, optužio je "lidere većine zemalja EU da otvoreno podupiru rusofobne mjere", misleći na isključenje Rusije iz kulturnih i sportskih događanja.

Reuters prenosi da je Mičel u telefonskom je razgovoru pozvao Putina da direktno stupi u kontakt sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim (Zelensky) i apelirao na prekid vatre u Ukrajini. Jasno je istaknuo kako je invazija neprihvatljiva te je detaljno iznio posljedice evropskih sankcija Rusiji, rekao je zvaničnik EU.

Obostrana rješenja

Vladimir Putin rekao je predsjedniku Evropskog vijeća Čarlsu Mičelu da će direktno razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim samo ako razgovori daju konkretne rezultate.

Putin je rekao da Kijev nije spreman tražiti obostrano prihvatljiva rješenja i da je Ukrajina nedosljedna u pregovorima, prenosi BBC.

Ranije ove sedmice, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija predala ključne dokumente Ukrajini za nastavak mirovnih pregovora te da je lopta na ukrajinskom terenu. Ali Zelenski je kasnije rekao da Ukrajina nije dobila nikakve dokumente od Rusije.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori