Kako fitness aplikacije utiču na mentalno zdravlje korisnika?

Novo istraživanje pokazalo je da popularna fitness aplikacija Strava može kod nekih osoba uzrokovati opsjednutost vježbanjem, što dovodi do neželjenih efekata.

Fitness aplikacija Strava zabilježila je 76 miliona aktivnih korisnika u martu ove godine. Koristi GPS pomoću kojeg prikuplja podatke o korisnikovom vježbanju (npr. trčanju ili vožnji bicikla). Podaci, kao što su ruta, pređena udaljenost, broj otkucaja srca i slično, mogu se objaviti na profilu. Korisnici mogu jedni drugima "lajkati" objave i ostavljati komentare.

Također se mogu takmičiti i na taj način upoređivati ostvarene rezultate. Pobjednik dobija digitalnu značku koja se prikazuje na njegovom profilu. Mnogi hvale ovaj tip aplikacija jer motiviraju ljude da praktikuju zdrav način život, ali malo se govori o potencijalnim opasnostima po mentalno zdravlje.

Istraživanje objavljeno u magaznu Information Technology & People bavilo se pozitivnim i negativnim učincima aplikacije Strava. Učestvovalo je 272 biciklista u Irskoj, a 19 posto njih činile su žene.

Sudionici koji su aplikaciju koristili isključivo za vlastitu dobrobit imali su zdrav odnos prema vježbanju. Oni koji su je koristili kako bi isključivo dobili pohvale od drugih korisnika u vidu "lajkova" bili su opsjednuti vježbanjem, što je dovelo do pretjeranog umora.

Četiri znaka opsjednutosti vježbanjem koje mogu imati negativne posljedice su:

  • Težnja ka tome da vas drugi prihvate dovodi do toga da fitness predstavljate kao ključnu stavku svog identiteta
  • Tjerate sebe da trenirate i kada ste premoreni
  • Ukoliko ne ostvarite zacrtani rezultat, osjećate se posramljeno
  • Opsjednutost vježbanjem utječe na druge sfere vašeg života

Briga o fizičkom zdravlju je izuzetno važna. Naravno da tehnologija može pomoći da poboljšamo fitness rutinu. Međutim, bez samokontrole možete postati opsjednuti vježbanjem, što će dovesti do problema s mentalnim zdravljem.

Izvor: klix.ba

Pročitajte više: Može li nam 5 minuta treninga biti dovoljno?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori