Kako bebi olakšati grčeve?

Bebe i grčevi

Bebe i grčevi
Foto: Thinkstock

Plač uz crvenilo lica

Pojam "kolike" potječe još iz Antičke grčke, a dolazi od riječi "kolikos" čije je značenje na starom grčkom "kolon tj. crijevo". O dojenačkim kolikama i tome kako su se roditelji i liječnici s njima nosili kroz vjekove postoje i povijesni zapisi, neki čak iz 2. stoljeća. No, iako su dobro poznate od davnina, još uvijek nije sasvim razjašnjeno zašto nastaju, niti kako ih u potpunosti smiriti. Tako su, unatoč svim naprecima medicine do danas, dojenačke kolike ostale jedna od najvećih misterija rane dobi djeteta.

Dojenačke kolike su najčešći uzrok nenadanih epizoda plača popraćenih crvenilom lica, bolnom grimasom lica i nemirom koje se javljaju tokom hranjenja ili neposredno nakon njega te u popodnevnim i ranim večernjim satima. Katkada djeca samo stenju i “reže” tokom noći – riječ je o blažim kolikama koje ne probude dijete, ona se tek u polusnu napinju i proizvode ovakve neobične zvukove.

Mogu se javiti u prvim sedmicama života i katkada traju do navršenih 6 mjeseci. U pravilu, ova djeca nadprosječno napreduju na težini, katkada u mjesec dana dobiju i 50% tjelesne mase! Naime, u ovoj dobi sva utjeha ide kroz usta, tako da se u periodima kolika dijete učestalo tješi sisanjem i popije više mlijeka negoli je energetski potrebno.

U slučaju jako izraženih kolika, naročito ako nema zadovoljavajućeg prirasta na težini, potrebno je obratiti se pedijatru koji će vjerojatno zatražiti dodatnu dijagnostičku obradu. Riječ je o složenom problemu koji nema samo jedan uzrok.

O dojenačkim grčevima pročitajte više na stranici aplikacije LittleDot gdje ćete naći i video o masaži kod dojenačkih kolika.

Foto: Thinkstock

Ono što pedijatrica preporučuje, umjesto primjene različitih preparata, jesu metode smirivanja. "Korisno je ritmično njihanje, no s oprezom da se ne pretvori u trešnju djeteta koja može biti rizična. Također katkad pomaže nošenje u uspravnom položaju,stimulacija dodirom, tj. masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu.

Sve je poželjno raditi u mirnom okruženju, ne dopuštajući nervozi da prevlada", savjetuje dr. Jaklin Kekez te dodaje kako je dosta popularna i često preporučivana metoda "povijanje" dojenčadi čime se nastoji simulirati situacija mirnoće koja je bila u maternici, tj. obuzdavanjem pokreta pokušavaju se eliminirati neki od suvišnih signala i dodatno razdraživanje djeteta.

Dr. Jaklin Kekez naglašava i kako je vrlo važno da su roditelji dobro informirani i sigurni u sebe kada dijete ima kolike kako bi to razdoblje prošlo što bezbolnije. U većini slučajeva to se događa oko navršenog 3. mjeseca života, a rijetko se tegobe mogu rastegnuti i na 4. mjesec.

Ako se simptomi i nakon toga nastave, postoji mogućnost da uzrok neutješnog plača nisu kolike, već je plač simptom neke bolesti. "U svakom trenutku važno je razmišljati na pozitivan način, te osvješćivati činjenicu da se radi o bezazlenim tegobama koje će proći i neće ostaviti posljedice", kaže spec. pedijatrijske gastroenterologije te savjetuje roditeljima da to stresno razdoblje pokušaju preživjeti sa što manje trauma, čineći najbolje za svoje dijete, no istodobno ne očekujući čudotvorno rješenje.

Zaključno, dojenačke kolike nisu bolest i ne ostavljaju posljedice, stoga nastojte to stresno razdoblje preživjeti sa što manje trauma, čineći najbolje za svoje dijete, ali ne očekujući čudotvorno rješenje.

Pročitajte više: Zašto bebe bljuckaju?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)